Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

För dyrt flytta från Kungsholmen

Foto: Lotta Härdelin

Stockholms stads tekniska förvaltningar skulle flytta ut ur stan – men blir kvar på Kungsholmen. Det blir för dyrt att flytta. Andra förvaltningar ska däremot lämna innerstaden.

Över 1.000 stadstjänstemän skulle flytta till en nybyggd förvaltningsbyggnad på före detta Söderstadion i Johanneshov. Tekniska nämndhuset skulle rivas och ge plats för 1.000 bostäder.

Så såg planerna ut när de borgerliga styrde i Stockholms stadshus. Den rödgrönrosa majoriteten rev upp beslutet och har nu kommit fram till att de tekniska förvaltningarna blir kvar i tekniska nämndhuset som byggs om. Samtidigt byggs omkring 100 bostäder i en del av kvarteret.

– Det hade blivit mycket, mycket dyrare att flytta till ett helt nytt hus på Söderstadion. På den platsen finns det dessutom andra som vill bygga, säger biträdande finansborgarrådet Jan Valeskog (S).

På fredagseftermiddagen fick personalen reda på att nämndhuset ska byggas om från korridorer kantade av kontorsrum till öppna kontorslandskap. Här ska sedan de så kallade tekniska förvaltningarna, stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, fastighetskontoret och trafikkontoret sitta.

Bostadsförmedlingen ska flytta ut från Kungsholmen – men oklart vart. Stockholm Vatten flyttar just nu från Torsgatan till Ulvsunda och Stockholmshem ska flytta från Södermalm till Skärholmen.

– Vi fortsätter att utreda utbildningsförvaltningen. De ska inte till Tensta som det var tänkt, det blev ingen bra lösning. Vi prioriterar att stadsdelsförvaltningen flyttar tillbaka till Tensta från Lunda industriområde, säger Jan Valeskog.

Flera andra k-märkta byggnader kommer att tömmas och andra hyras ut eller säljas. Jan Valeskog är inte alls bekymrad över vad som ska hända med Separatorhuset på Fleminggatan, fastighetskontorets hus på Serafenområdet och Stockholm Vattens huvudkontor vid Torsgatan.

– Det är mycket attraktiva centralt belägna byggnader som vi antingen hyr ut eller säljer, säger Jan Valeskog.

De styrande i Stadshuset har fått mycket kritik från framför allt Liberalerna för att de bromsat utflyttningen till förorterna.

– Man kan inte flytta allt till vilket pris som helst, säger Jan Valeskog.

Mer än hälften av Stockholms stads anställda har arbetsplatserna utanför innerstaden då stadsdelsförvaltningarna ligger i sina stadsdelar. Idrottsförvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen, kyrkogårdsförvaltningen, serviceförvaltningen, Svenska Bostäder, Familjebostäder, skolfastighetsbolaget Sisab och Stockholm parkering ligger också utanför innerstaden.

Fakta. Så har förvaltningar flyttats

Sedan december 2013 har Överförmyndarförvaltningen flyttat till Vällingby, kulturförvaltningen till Rinkeby, socialförvaltningen och äldreförvaltningen till Farsta och Micasa till Husby.

Nu i mars flyttar Stockholm Vatten till Ulvsunda. Stockholmshem ska flytta till Skärholmen. Bostadsförmedlingen ska flytta. Stokab och utbildningsförvaltningen kanske ska flytta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.