Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/for-gammal-for-traning-glom-det/

STHLM

För gammal för träning? Glöm det!

Bild 1 av 7 ”Är det halt och jäkligt där ute, då är det himla bra att ha det här gåbandet inne”, konstaterar ”Lalle” , 100. Så han kan gå i ur och skur, vilket han också gör.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 7 Birgitta och Per- Olof ”Lalle” Lalin hemma i huset i Lillängen, Nacka. Här tränar de alltid en liten stund varje dag. ”Vi förtar oss inte”, lovar Birgitta, vilket inte alls betyder att de inte anstränger sig, för det gör de. Och paret njuter av att de fortfarande orkar mer än vad man skulle kunna tro.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 7 Gunilla Törnblom blev inspirerad av gympapassen i Orminge och började träna hemma. Att balansera på mattkanten är en effektiv balansträning som gjort henne mycket gott.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 7 "Det är därför jag alltid dricker ur ett vinglas. Då är man så att säga lite mer flexibel", säger Per-Olof ”Lalle” Lalin om den dagliga belöningen. Aldrig mer än ett glas – men mängden whisky i vinglaset kan variera.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 7 Per-Olof ”Lalle” Lalin i gymmet på Sickla hälsocenter. Han är äldst i gänget med sina 100 år. Instruktören Kristoffer Sjöberg säger sig aldrig har gjort någonting som känns så meningsfullt som det här. Säkerhetstänket är förstås högt. Alla ska alltid ha någonting att hålla sig i.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 7 Maja Larsson, 94, ror för glatta livet och Berthel Nordström, 93, tränar rygg och axlar. Varje fredag ses de på Sickla hälsocenter i Nacka.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 7 Sten Lindbäck, 93, kör hårt hemma i sin lägenhet. Han tar hjälp av möblemanget om det behövs. Och han är stark som en björn. ”Det är viktigt att må bra och orka. Då kan man ta hand om sig själv och känner sig friare”, säger han.
Foto: Lotta Härdelin

Gladare, piggare och nöjdare med livet.

90-plussarna Per-Olof, Birgitta, Gunilla och Sten har gjort träning till en vardaglig och njutbar rutin.

DN Stockholm följde med längs mattkanter, mot köksbord och till gåbandet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in