Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”För lite kvinnligt trams i medierna”

Sveriges största modeprofil blinddejtar, höggravid tv-chef har tröttnat på män och programledare blir förolämpad av cyklande farbröder på stan. I podcasten ”Trettio plus trevar” bjuder vännerna Tove Norström, Klara Svensson och Sofi Fahrman på sig själva: ”Det är för lite kvinnligt trams i medierna”.

Tove Norström, programledare för flertalet podcasts och populär ”sidekick” i P3 fick en snilleblixt. Hon ville sammanföra sina vänner Klara Svensson, utvecklare inom tv, bekant från Filip och Fredriks panelsoffa i ”Breaking News” med Sofi Fahrman, författare, bloggare och känd från modebilagan Sofis mode och tv-programmen ”Sofis värld” och ”Sofi in the City” men inte främst förknippad med att vara just rolig. Det skulle snart deras nya podd ”Trettio plus trevar” ändra på.

Under ett kärnfullt avsnitt i veckan avhandlas allt från ekonomi och karriär, till att vara singelmamma och vikten av att ha en bra psykolog. De tre ”trettioplussarna” hittar humorn i det mesta i sin tillvaro. Att höra på den numera väldigt tajta trions samtal om livet över trettio i storstaden är som att tjuvlyssna på ett förtroligt och hysteriskt roligt snack vid bordet bredvid på krogen.

– Vi är superskickliga på att äta och bälga vin på restaurang. Man får väl välja krogar som har öppet länge så det känns som man varit ute när man börjar gäspa och sluddra vid halv två, säger Tove Norström.

– Jag älskar att gå ut i Stockholm, vi är i perfekt ålder. När man är trettio plus så har man dessutom råd med att bli för full på stan. Det är liksom inte sorgligt på samma sätt som när man var tjugo och blev sådär skrikfull och skulle klä av sig hela tiden. Är man trettio plus och överförfriskad är det endast ett tecken på att man lever och gillar att ha det lite härligt, säger Klara Svensson.

Det är kittlande att lära känna någon genom att spela in en podd. Jag är så nervös under varje inspelning.

Det första försöket att spela in premiäravsnittet av ”Trettio plus trevar” innehöll rejält med mousserande vin, en makeover och slutade med shots i en bar på Strandvägen. Det blev ingen inspelning just då men Sofi Fahrman och Klara Svensson fick snabbt den kemi mellan varandra som Tove Norström hoppats på.

– Det är kittlande att lära känna någon genom att spela in en podd. Jag är så nervös under varje inspelning. Min mikrofon är oftast väldigt svettig på slutet men charmen med ”Trettio plus trevar” är att vad som helst kan hända, säger Sofi Fahrman.

– Min ex-killes bror klipper avsnitten. Vi vill sällan att något ska tas bort, men han har faktiskt avlägsnat något jag sa om hans släkt, säger Klara Svensson.

– Vi är ”suckers” för allt med någon slags autencitet och som känns på riktigt. Det blir ofta så tillrättalagt när det ska skapas innehåll för kvinnor. ”Trettio plus trevar” har samma inslag av ”grabbighet” som faktiskt såklart även finns i de flesta tjejgäng. Det är ett självändamål att det får vara lite skevt och utan filter, säger Tove Norström.

Det raka och filterlösa samtalet kännetecknar många av samtidens mest populära podcasts. Vad som bidragit till just ”Trettio plus trevars” klättrande på topplistorna sedan premiäravsnittet i vintras är programledarnas förmåga att blanda allvaret med befriande tramsigt trams. Anekdoter från podden som framkallar skrattattacker involverar en farbror på cykel som hälsar på Tove Norström med ett ”Hej Erik” på Kungsholmen, när Klara Svensson berättar om de jular hon förstört och Sofi om sina upptäckter i dejtingdjungeln.

– Det finns ett uppenbart sug efter att lyssna på roliga kvinnor men jag kan också bli nedstämd av den feedback vi fått. Att det fortfarande är så ovanligt att kvinnor tar plats på det här sättet, säger könsord och är lite lösa i huvudet. Tjejer censurerar sig själva så mycket fortfarande, säger Klara Svensson.

– Det är för lite kvinnligt trams i medierna överlag. Visst kan jag känna att när jag har den här plattformen som fångat mångas uppmärksamhet borde jag använda det till något folkbildande, säger Tove Norström.

– Vi har lärt folk massor om Hamburgefittan – ett unikt fysiskt tillstånd för gravida, säger Klara Svensson.

– Sant, Klara. Samtidigt tycker jag också ”varför då?” Varför kan det inte finnas kvinnligt trams? Skulle en poddande kille ställa sig frågan om det han gör är tillräckligt bildande för att han ska ta legitimt med utrymme. Nej. Det skulle han inte, säger Tove Norström.

Foto: Eva Tedesjö

Vi är ”suckers” för allt med någon slags autencitet och som känns på riktigt. Det blir ofta så tillrättalagt när det ska skapas innehåll för kvinnor.

Att bjuda på sig själva och sina, i alla fall utifrån sett ganska glamourösa liv, innefattar även att berätta om baksidorna.

Trion känner igen sig i DN Stockholms serie Den stressade Stockholmskvinnan, och tar ofta upp sina olika stressymptom och delar med sig av detaljerna från typiska ”helvetesveckor” i podden.

– Det är viktigt att avdramatisera vissa saker, som att gå till en psykolog till exempel. Att man kan ha diagnoser, jag har flera stycken. Det kan jag bjuda på för jag vill inte att de som lyssnar ska tro att man lever ett så perfekt liv. Alla har sina svårigheter, säger Klara Svensson.

Den spontana ärligheten i ”Trettio plus trevar” har inte bara uppskattats av hundratusentals lyssnare per avsnitt utan även resulterat i feta kvällstidningsrubriker för den mest välkända i gänget. Sofi Fahrman har byggt en karriär på sitt personliga varumärke men känt att hon aldrig kunnat ge den hela bilden av vem hon är.

– Det var på tiden. Jag har haft sådan kontroll över mitt jobb i egenskap av frilansande egenföretagare. Det här var nästan första gången jag lämnade över den till någon annan. Att jag får sitta där och spela in podden och vara lite nervös är egentligen väldigt bra för mig. Det är lika utvecklande som tiotusen terapitimmar. Efter varje avsnitt har det jag sagt resulterat i en kvällstidningsrubrik eller dykt upp i en skvallertidning. Det blev så att jag rent personligt gjorde en massa förändringar i livet med bland annat en separation. Dessutom lämnade jag Aftonbladet efter en väldigt lång tid där jag har haft en viss roll vilken också följde med ett visst ansvar. Att kunna släppa det har känts befriande, säger Sofi Fahrman.

Du gjorde en Miley Cyrus.

– Ja, mentalt sitter du naken på en kanonkula och svingar nu, säger Tove Norström.

– Ja, så är det ju. Har man gått med på något så måste man kunna brassa på, säger Sofi Fahrman.

Foto:

Tips.Norströms, Svenssons och Fahrmans favoriter

 1. Här kan man med lite tur och en dålig hårdag, misstas för ”Erik” av äldre män som cyklar förbi. Kungsholmsgatan, mellan Pipersgatan och Kungsbro Strand
 2. Kaféet där jag i mitt livs tjockaste och mest vattenfyllda skick (tresiffrig vikt) sprang på ett gammalt ex med dennes nya, unga snygga och smala tjej. Café Blåbär, Upplandsgatan 54
 3. På denna restaurang fick Klara mig att inkontinensskratta på, genom att svara hovmästaren som undrade om han kunde ta hennes jacka; ”Det skulle du gilla va? Din sjuka jävel?” Restaurang Bardot, Ingmar Bergmans gata 2
 4. Bästa stället att dricka kaffe och ta igen sig från livet. Il Caffè, Bergsgatan 17
 5. Kaféet som min pojkvän Kjell startade och som vi ofta talar om i podden, heter ”Tous les jours” och finns här. Tegnérgatan 7
 6. Min kväll med den offentliga personen Mats Sundin där jag drog min historia om hamstern Mats Sundin ägde rum på Stockholmsinrättningen Riche. Birger Jarlsgatan 4
 7. Världens bästa husläkare heter Niklas och finns här. Han tar hand om allt från nedstämdhet till gravidrelaterad hudsvamp och bältros! Kvartersakuten, Tegnérgatan 23
 8. Det första dejten-ställe som låste affären för mig var den här enastående ”hål i väggen”-krogen. Testa deras brunch också. Jim & Jacob, Surbrunnsgatan 38
 9. Vi firade poddens ”siffor” och lyssnarantal på coola restaurang Punk Royale. Folkungagatan 128
 10. Trettio plus trevar spelas in i detta trevliga kvarter. Jakobsgatan
 11. Min första blinddate, ordnad via podden ägde rum bland rutiga dukar på Tranan. Karlbergsvägen 14
 12. Vår första utekväll som trio hade vi på Milles, där vi drack ”Christer Petterson” shots. Strandvägen 1
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.