Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/foraldrar-atalas-gav-ettaring-mat-som-misstanks-ha-orsakat-svalt/

STHLM

Föräldrar åtalas – gav ettåring mat som misstänks ha orsakat svält

I mars förra året omhändertogs ett 19 månader gammalt barn eftersom läkare ansåg att det led av svält. Nu har barnets föräldrar åtalats för grovt vållande till kroppsskada och egenmäktigt förfarande av barn, skriver Nacka-Värmdöposten.

Anton Säll
Rätta artikel

I mars 2018 skrev DN om att en ettåring i Nacka omhändertagits av socialtjänsten enligt LVU, Lagen om vård av unga, efter att läkare slagit larm om att barnet led av svält. Enligt beslutet gav föräldrarna enbart eller i stor omfattning barnet fett- och proteinfattig vegankost, med tillägg av fisk som barnet vägrade äta.

I en orosanmälan konstaterade en läkare att barnet svalt men att detta inte togs på allvar av föräldrarna.

Föräldrarna överklagade socialtjänstens beslut om tvångsomhändertagandet i flera instanser men förlorade i alla. Nu åtalas föräldrarna för vållande till kroppsskada vid Nacka tingsrätt. 

Med hänvisning till åtalet skriver Nacka-Värmdöposten att barnet bland annat drabbades av svält och viktstagnation och att en orsak till detta var att det uteslutande eller i för stor omfattning fick vegankost. Brottet anses grovt eftersom risktagandet skett medvetet.

Aftonbladet uppger att föräldrarna har uppgett i förhör att de inte är veganer utan att barnet har haft svårt att äta. Enligt mamman vände sig paret till flera dietister för att få hjälp. Hon säger också i förhör att barnet aldrig fick en strikt vegankost. 

Paret åtalas även för egenmäktigt förfarande av barn eftersom de i september tog tillbaka barnet från den person som hade vårdnaden av barnet. Båda föräldrarna nekar till brottet.