Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/foraldrar-fran-jarva-manifesterade-mot-valdet-vi-har-fatt-nog-det-racker-nu/

STHLM

Föräldrar från Järva manifesterade mot våldet: ”Vi har fått nog”

01:35. Hittills i år har 19 unga människor fallit offer för det dödliga skjutvapenvåldet i Stockholm. Här manifesterar Järvabor mot situationen.

Hundratals människor – de flesta från Stockholms förorter – samlades utanför riksdagen på torsdagen för att manifestera mot skjutvapenvåldet.

– Vi har fått nog, vi, måste göra våra röster hörda. Någonting måste hända, vi är så trötta på allt prat. Våra barn dör, sa Fardowsa, en av de mammor som förlorat sin son.

Initiativet till manifestationen kom från det nybildade nätverket ”Nationell kris”, ett nätverk som bildats på initiativ från över 300 föräldrar från Järvaområdet, i nordvästra Stockholm.

Flera mödrar och fäder till barn som mördats under de senaste åren var på plats, några av dem talade för första gången offentligt om sin sorg och frustration.

Bild 1 av 4 – Vi har fått nog, vi, måste göra våra röster hörda. Någonting måste hända, vi är så trötta på allt prat. Våra barn dör, sa Fardowsa, en av de mammor som förlorat sin son och som höll ett tal.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 4 Flera demonstranter höll upp plakat med smärtsamma budskap.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 4 Flera hundra människor samlades på Mynttorget på torsdagen för att protestera på skjutvapen våldet.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 4
Foto: Alexander Mahmoud

Jama, pappa till en ung man som sköts till döds i sin egen portuppgång i Tensta i augusti, var förtvivlad:

– Det som sker är omänskligt. Vi kan inte acceptera det här, alla som bor i våra områden drabbas. Nu vill vi bidra till att stoppa skjutningarna – men var är myndigheterna, rättssamhället? frågade han sig.

Jamas son mördades i augusti i år. Han är förtvivlad: ”Vi känner oss ensamma - var är myndigheterna? Rättssamhället?”
Jamas son mördades i augusti i år. Han är förtvivlad: ”Vi känner oss ensamma - var är myndigheterna? Rättssamhället?” Foto: Alexander Mahmoud

Ett av manifestationens syften var att presentera ett alternativ till regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Ett starkt fokus låg på åtgärder som rör skolan. Läxhjälp till alla, fler specialpedagoger och mer resurser för att säkra kvaliteten i de skolor där alltför många elever inte uppnår målen i årskurs nio – var några av kraven.

– Vi som bor i de områden som drabbats hårdats av skjutvapenvåldet har fått betala ett högt pris i många år, inom många olika områden. Från och med i dag måste vi lyfta de orättvisorna och tillsammans försöka lösa de problem som finns. Då krävs det att politikerna lyssnar på oss, sa Mona Sicid, mamma och en av arrangörerna av manifestationen.

Ett av kraven på 34-punktlistan var inrättandet av en kriskommission för att utreda varför så få av de mord som begåtts på Järva klarats upp.

– Jag vet inte fortfarande inte varför min son mördades eller vem som gjorde det. Jag vet bara att jag vill att de som dödar straffas hårt, sa Fardowsa som var djup berörd av att så många slutit upp kring frågan.

Även Carolina Sinisalo, som förlorade sin 15-årige son Robin för fem år sedan, var på plats.

– Det är så sjukt att vi ska behöva samlas här, att det finns människor som anser att det är ett ”Rinkebyproblem” när barn mördas och att föräldrarna får skylla sig själva. Politikerna måste backa upp oss nu, låt den här manifestationen bli en början – om inte hela Sverige börjar bry sig så är vi förlorade, sa hon.

Bild 1 av 5 Hittills i år har 19 unga människor fallit offer för det dödliga skjutvapenvåldet i Stockholm. På torsdagen manifesterade många Järvabor mot situationen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 5 Budskapet under manifestationen var tydligt: man har fått nog av det dödliga våldet i förorterna.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 5 ”Hur många fler barn måste begravas?” var en av flera smärtsamma frågor som ställdes under manifestationen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 5 Manifestationen arrangerades av nätverket ”Nationell kris”.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 5 Flera i nätverket har engagerat sig i flera veckor för att få till manifestationen.
Foto: Alexander Mahmoud

Inrikesminister Mikael Damberg (S), Johan Forsell, Moderaternas rättspolitiske talespersopn, Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Karin Wanngård, (S) oppositionsborgarråd i Stockholm var några av de politiker som fanns på plats för att lyssna.

Alla menade att de var djupt berörda av situationen och att de delade den sorg, frustration och ilska som låg i luften kring Mynttorget.

– Det var mycket känslosamt, att möta föräldrar som tvingas begrava sina barn är kanske det svårare man kan göra. Samtidigt kände jag ett slags hopp – det finns ett stort engagemang och de här rösterna måste höras, menade inrikesminister Mikael Damberg (S).

Johan Forsell, (M), höll med:

– När man hör mammorna berätta och vi vet att de flesta mördarna går fria, då inser vi att det verkligen måste förändras, sa han.

Bild 1 av 2 – Mitt i sorgen kände jag ett slags hopp, ett engagemang. De här rösterna behöver höras, sa inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2 – Vi måste ta fast mördarna, lagföra dem. Men också satsa mycket mer på avhopparverksamheten, sa Johan Forsell moderaternas rättepolitiske talesperson efter att ha lyssnat på de som talade under manifestationen.
Foto: Alexander Mahmoud

Mona Sicid var tacksam över att så många politiker faktiskt var närvarande. Precis som Maritha O’Gilvie Fredriksson, mamma till Marley, som sköts till döds för drygt sex år sedan sa i sitt tal har Mona en känsla av att det bara är förortsborna som uppfattar situationen som en ”nationell kris”.

– Men nu hoppas jag att budskapet gått fram – för vi har fått nog, det räcker nu, avslutade Mona Sicid.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt