Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/foraldrar-gav-barn-bristande-vegansk-kost-doms/

STHLM

Föräldrar gav barn bristfällig vegansk kost – döms

Två föräldrar i Nacka har dömts till fängelse för grovt vållande till kroppsskada efter att ha försatt sitt barn i svälttillstånd genom att ge det bristande vegansk kost.

I torsdags dömdes ett annat föräldrapar i Göteborg till fängelse i ett liknande fall.

Det då 1,5-åriga barnet omhändertogs enligt lagen om vård av unga (LVU) i februari 2018 efter flera varningar från läkare och socialtjänst om barnets akuta svälttillstånd, som inte hörsammats av föräldrarna.

Föräldrarna och barnet placerades på ett utredningshem. När de efter en tid informerades om att barnet skulle placeras i fosterfamilj rymde mamman med barnet. De återfanns först tolv dagar senare. Eftersom tingsrätten anser att föräldrarna agerade tillsammans när de höll barnet borta döms de båda även för grov egenmäktighet med barn.

Nacka tingsrätt dömer den ena föräldern till fängelse i 14 månader. Den andra var i samband med brottet så ung att påföljden i stället blir skyddstillsyn och samhällstjänst, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

”Det är ovanligt att brott av det här slaget prövas av domstol, även om det nu skett två gånger på kort tid”, säger rättens ordförande Olof Roos enligt pressmeddelandet.

Han tillägger att vissa avvägningar har varit svåra eftersom det inte finns så många vägledande avgöranden.

I torsdags dömdes ett föräldrapar i Göteborg för att ha orsakat sin 1,5-åriga dotter svår näringsbrist genom bristande vegansk kost. Enligt läkare var flickan bara timmar från döden när hon i februari inkom till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Föräldrarna dömdes till tre månaders fängelse för grovt vållande av kroppsskada, och ska betala 60.000 kronor i skadestånd till sin dotter.

I fallet med föräldrarna i Nacka anser tingsrätten att det samlade straffvärdet motsvarar drygt ett års fängelse vilket är betydligt högre än vad Göteborgs tingsrätt kom fram till beträffande föräldraparet i Göteborg, detta trots att brotten liknar varandra. 

I pressmeddelandet skriver Nacka tingsrätt att de har fäst särskilt avseende vid att föräldrarna trots upprepade råd inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med barnets svälttillstånd.

Läs mer: Föräldrar åtalas – gav ettåring mat som misstänks ha orsakat svält