Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Föräldrar samlar pengar till kök på Nya Karolinskas barncanceravdelning

Other: Jessica Gow/TT

Barn som har drabbats av cancer måste ofta bo på sjukhuset under långa perioder när de får behandling. 

De som behandlas på Nya Karolinska kan i nuläget inte laga någon mat på sjukhuset.

Det gör att föräldrar har gått samman för att själva betala för ett kök på barncanceravdelningen.

Föräldrar i Barncancerfonden Stockholm Gotland har samlat ihop 280.000 kronor för att bekosta bygget av ett fungerande kök på barncanceravdelningen på Nya Karolinska sjukhuset, NKS.

– Principiellt anser vi att skattemedel ska säkra att barnsjukvård är barnanpassad, men behovet är stort och vi kan inte vänta, säger ordföranden Caroline Palo i ett pressmeddelande som lagts ut på Facebook.

Barncancerfonden har länge betonat vikten av att familjerna ska kunna laga mat på avdelningen, vilket man också kunde innan avdelningen flyttade till NKS.

Läs mer: Operationsköer på NKS drabbade cancersjuke Hugo – mamman vädjar till statsministern 

I dag finns det inget kök alls på barncanceravdelningen. Det gör att familjer och anhöriga som har vistats länge på sjukhuset har fått ta med sig mat eller äta sjukhusmat. För en del blir det ekonomiskt kännbart, enligt Caroline Palo.

Barn som behandlas med cytostatika kan dessutom få dålig aptit och särskilt svårt att få i sig mat. Därför är det extra viktigt att de får mat som smakar bra, menar hon.

”Sjukdomen och behandlingen påverkar matlusten och smaksinne på ett negativ sätt. Min dotter mådde illa av sjukhusmat. Det är oerhört viktigt att föräldrar lagar den maten barnet vill ha och kunna erbjuda barnet när hen vill”. Det skriver en medlem i fonden i en enkät som Barncancerfonden genomförde i samband med flytten till Nya Karolinska, uppger Aftonbladet.

Caroline Palo ger personalen på barncanceravdelningen beröm eftersom det är den som har gjort det praktiskt möjligt att bygga ett nytt kök. 

– De har sett det stora behovet och agerat handlingskraftigt och med stor empati, säger hon.

Svante Norgren är divisionschef på barncanceravdelningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Fanns det inte tillräckligt med pengar i budgeten för ett kök?

– Prioriteringen är att ha så bra barnmiljö som möjligt. Vi har en begränsad ekonomi, och kan vi då få hjälp från Barncancerfonden så tar vi mer än gärna emot de. Vi har ett långt och bra samarbete med dem.

När är köket klart?

– Det kan jag inte säga, jag har inte den detaljplaneringen i huvudet.

Det finns också önskemål om lekrum?

– Ja det kommer. På barnavdelningarna i Solna finns fyra slutenvårdsavdelningar som kommer att få varsitt lekrum. Det ska betalas av sjukhuset och med hjälp av olika donationer, och det ska vara klart till hösten. 

Det har länge framförts önskemål om att två föräldrar ska kunna övernatta. Kommer ni att kunna lösa det i framtiden?

– Grundregeln är att en förälder ska kunna stanna över. Men det går att göra undantag, till exempel om ett barn är nyinsjuknat eller väldigt sjukt. Men det finns även arbetsmiljö- och patientsäkerhetsaspekter som vi måste ta hänsyn till, eftersom det kan bli för trångt i rummet vid akuta situationer. Även om man inte kan bo i samma rum så finns andra möjligheter att övernatta på sjukhuset.

Läs mer: 500 i kö till barnoperationer på Nya Karolinska – fler barn opereras i Uppsala 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.