Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/foraldrar-som-domdes-for-att-ha-gett-barn-bristfallig-kost-frias-helt/

STHLM

Föräldrar som dömdes för att ha gett barn bristfällig kost frias helt

Hovrätten friar de båda föräldrarna helt.
Hovrätten friar de båda föräldrarna helt. Foto: Nicklas Thegerström

I somras dömde tingsrätten de två föräldrarna för grovt vållande till kroppsskada. Hovrätten frikänner nu båda föräldrarna helt.  

Föräldrarna dömdes i Nacka tingsrätt för att de tillsammans hade medverkat till att deras barn inte kommit ur ett svälttillstånd. De dömdes även för att de i ett senare skede skiljde barnet, som var omhändertaget av socialtjänsten enligt lagen om vård av unga, från den som vårdade barnet enligt den lagstiftningen.

Den ena föräldern dömdes till fängelse i 14 månader. Den andra var i samband med brottet så ung att påföljden blev skyddstillsyn och samhällstjänst.

Det då 1,5-åriga barnet omhändertogs enligt lagen om vård av unga (LVU) i februari 2018 efter flera varningar från läkare och socialtjänst om barnets akuta svälttillstånd.

Enligt åklagaren berodde barnets vikt på att föräldrarna serverat mat med otillräckligt näringsinnehåll. 

Hovrätten konstaterar i pressmeddelande att barnet förvisso stagnerade i vikt under den aktuella tidsperioden. Men man påpekar samtidigt att åklagaren inte har bevisat att detta berodde på att föräldrarna gav barnet energifattig kost.

– Barnet hade en dokumenterad ovilja mot att äta som föräldrarna sökte hjälp för. Så vi finner till skillnad från tingsrätten att det inte är bevisat att viktstagnationen beror på att föräldrarna gett barnet för energifattig kost, säger Erik Fågelsbo på Svea hovrätt.

Beträffande det andra brottet, egenmäktighet med barn, säger hovrätten att detta förutsätter att någon vårdar barnet enligt rådande lag. Så var inte fallet vid tillfället. Detta berodde på att socialtjänstens beslut om placering i ett jourhem inte hade verkställts.

En ledamot i hovrätten var skiljaktig och ansåg att båda föräldrarna skulle dömas till skyddstillsyn för egenmäktighet med barn.

Förra året dömdes även ett annat föräldrapar i Göteborg till fängelse i ett liknande fall. Den domen har också överklagats till hovrätten.