Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Föräldrar största trafikhotet mot skolelever

Foto: Hasse Holmberg/TT

Föräldrar i bil ses som den största trafikfaran runt svenska skolor. Mer än hälften av rektorerna är missnöjda med trafikmiljön runt sin skola. Samtidigt riktas kritik mot brister i undervisningen om trafiksäkerhet.

Det beskrivs som en ond cirkel. Många föräldrar tar bilen för att lämna sina barn på skolan vilket skapar en stökig trafikmiljö, främst på morgonen. Det gör i sin tur att fler föräldrar tycker det känns otryggt att låta barnen cykla eller gå själva till skolan – och då skjutsar ännu fler sina barn.

I en ny undersökning där över 800 rektorer över hela landet deltagit uppger mer än varannan att trafiksäkerheten runt deras skola är ett problem. Ännu fler känner oro för att något allvarligt ska inträffa och mer än hälften anser att föräldrar som lämnar sina barn är den största trafikrisken.

Enligt Patrik Wirsenius, expert inom transport och infrastruktur på Sveriges kommuner och Landsting, SKL, finns det många bakomliggande orsaker till detta. Dels finns det alltså ett moment av ond cirkel, vilket även NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, vittnar om. Dels upplever många föräldrar att stressiga morgnar löses bäst genom att köra bil snarare än att följa barnen till skolan till fots eller cykel.

– Här spelar också det fria skolvalet in, eftersom många barn i dag inte går på den skola som ligger närmast deras hem, säger Patrik Wirsenius.

Att få fler föräldrar att ställa bilen är svårt, men på NTF anser man att skolorna bör satsa mer på dialog med föräldrarna för att motivera fler att låta sina barn cykla och gå till skolan. Enligt Patrik Wirsenius finns det heller inga belägg för att trafikmiljön runt skolorna de facto är extra farlig. I Sverige dör och skadas över lag väldigt få barn i trafiken, och de olyckor som sker inträffar i regel på större vägar.

– Därför ska man kanske se detta som ett trygghetsproblem snarare än ett faktiskt trafiksäkerhetsproblem. Men det innebär inte att man inte ska ta det på allvar, säger Patrik Wirsenius.

Samtidigt framgår av undersökningen bland rektorerna att färre än tre av tio skolor regelbundet har trafikdagar med eleverna. På tok för lågt anser NTF.

– Vi tycker att det skulle vara obligatoriskt med trafikdagar och att både kunskapsmål och kraven på undervisning borde vara tydligare i läroplanen, säger Johan Lindström, generalsekreterare för NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Han får delvis stöd av Lars Åke Beckman, undervisningsråd på Skolverket.

– Det står inte så mycket om trafiksäkerhet varken i läroplanen eller kursplanerna. Det kan man instämma i, säger han men konstaterar att det är så det ser ut på flera områden. Såväl läroplanen som kursplaner är i dag betydligt mindre detaljerade när det gäller trafikundervisning än de varit i tidigare versioner. Nackdelen är att kraven på vad som faktiskt förväntas av lärare och elever blir otydligare.

– Fördelen är att det ges utrymme att lyfta in trafikfrågorna i flera olika ämnen, säger Lars Åke Beckman.

Undersökningens resultat:

Anser att trafiksäkerheten är ett problem - 53%

Har varit med om en trafikincident eller olycka - 24%

Är oroliga för att något allvarligt ska inträffa - 57%

Anser att föräldrar som lämnar i bil är den största trafikrisken på skolan - 53%

Upplever att det skett en förbättring av trafikmiljön under det senaste året - 14%

Har trafikskyltar med uppmaning att sänka farten - 55%

Har en hastighetsdisplay som visar bilarna hur fort de kör - 3%

Har farthinder utanför skolan - 38%

Har vandrande skolbussar i form av lärare eller föräldrar som går med eleverna - 7%

Har regelbundna trafikdagar för eleverna - 29%

Har undervisning kring hållbart resande för att få fler att cykla/gå till skolan - 20%

Har infört en bilfri zon runt skolområdet - 9%

Totalt 847 rektorer har deltagit i undersökningen som är gjord av försäkringsbolaget IF.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.