Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Föräldrarna har fått nog av stora barngrupper

”Man måste bygga fler dagis”, säger Henrik Johansson, som tillsammans med Elenor Gustavsson, Marie Forsberg och Ann-Sofi Tesdorf är några av föräldrarna som protesterar mot de stora barngrupperna vid förskolan Fyrbåken i Kärrtorp.
”Man måste bygga fler dagis”, säger Henrik Johansson, som tillsammans med Elenor Gustavsson, Marie Forsberg och Ann-Sofi Tesdorf är några av föräldrarna som protesterar mot de stora barngrupperna vid förskolan Fyrbåken i Kärrtorp. Foto: Alexander Mahmoud
Förskolan är redan överfull i Skarpnäck. Nästa år ska ytterligare ett barn pressas in i varje barngrupp. Nu säger föräldrarna i Kärrtorp stopp.

Vi träffar föräldrarna utanför förskolan Fyrbåken i Kärrtorp. Stadsdelen förtätas i snabb takt och för att hålla barnomsorgsgarantin tar förskolorna varje år in fler barn än tillåtet på avdelningarna.

Fyrbåken har fjorton barn i småbarnsgruppen och 20 barn i äldrebarnsgruppen. När beskedet att barngrupperna skulle utökas ytterligare kom fick föräldrarna nog och mobiliserade ett uppror.

– Nu får det vara nog. Det är redan supertrångt, alldeles för många barn och för få pedagoger. Det blir ingen bra arbetsmiljö för någon, säger Elenor Gustavsson.

Skolinspektionen har kritiserat Skarpnäcks förskolor för gruppstorlekarna och varnar för att personalbrist och hög omsättning riskerar att förvandla verksamheten till förvaring.

– Det måste vara ett stopp nu innan det bara blir förvaring, man måste upprätthålla något slags kvalitet, säger Linda Brännström, förälder.

Inte bara den pedagogiska kvaliteten utan även säkerheten och barnens hälsa oroar föräldrarna.

– Lokalerna är inte anpassade för så många barn. Det är redan på gränsen. Barngrupper är så stora att barnen blir sjuka. Det är för mycket fokus på platsgarantin och för lite på vad den leder till. Det är ju inte bra för dem som står i kö heller, det blir ingen bra miljö, säger Marie Forsberg, förälder.

Förskolan är inte större än en medelstor trea och i dag hålls gymnastik och många lekar utomhus på grund av platsbrist.

Även barnen tycker att det är trångt.

– Det är roligt att leka med många barn, men det är inte roligt att det är trångt. Så trångt att man krockar, säger Inez Gustavsson, 5 år.

Skarpnäck är sämst bland stadsdelarna att hålla barngruppernas storlek. Men de är långtifrån ensamma. En majoritet av stadsdelarna bryter regelmässigt mot storleksregeln, som säger att småbarnsgrupperna får ha max 14 barn och äldregrupperna 18 barn. Till skillnad från barnomsorgsgarantin är storleken inte lagstadgad.

Skarpnäcks förskolechef tycker inte ens att hon bryter mot någon regel.

– Det står i beslutet till budgeten att barngruppernas storlek inte "bör" överstiga 14 respektive 18 barn. Vi har ett beslut i vår stadsdelsnämnd på 14 och 20 barn i snitt under året, säger Monika Ulvede, chef för förskola och kultur.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) tycker att föräldrarna ska kräva att ni håller gruppernas storlek?

– Ja, vad ska jag säga? Vi försöker nå deras bör-krav, men klarar det inte i dagsläget. Vi måste alltid ta in fler barn på våren. Om skolorna tog in barn två gånger om året skulle det inte vara något problem.

Går barnomsorgsgarantin före gruppstorlekarna?

– Ja, det är ett politiskt ställningstagande. I budgeten och lagen står det att vi måste klara garantin.

Kan du garantera kvaliteten på förskolorna?

– Ja, vi har en mycket bra kvalitet på de flesta förskolor och satsar mycket på pedagogik. Vi håller också barnomsorgsgarantin. I augusti öppnar vi två nya förskolor med elva grupper och det blir fler de kommande åren, säger hon.

Skolinspektionens kritik

Skolinspektionen riktade i oktober kritik mot förskolan i Skarpnäck på flera punkter:

• Barngruppernas storlek utvärderas inte.

• Vissa förskolor har för lite pedagogisk verksamhet.

• Vissa avdelningar saknar personal med pedagogisk utbildning.

• Vissa förskolor har dålig kontakt och samarbete med föräldrar.

• Samarbetet mellan skola och förskola har brister.

• Vissa förskolor ger inte barnen möjlighet till modersmålsutveckling.

• Vissa förskolor arbetar inte med att motverka traditionella könsmönster och kränkande behandling.

• Förskolorna arbetar inte tillräckligt för att motverka kränkande behandling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.