Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/forhandlingar-om-tvangsvard-sker-pa-distans-kanns-inte-bra-lakaretiskt/

STHLM

Förhandlingar om tvångsvård sker på distans: ”Känns inte bra läkaretiskt”

I förhandlingsrummet på sjukhuset sitter numera bara patienten och ett par ur personalen, och pratar med rättens ordförande, nämndemän, sakkunniga experter och patientens offentliga biträde via datorskärmen på bordet.
Foto: Lisa Mattisson

I Stockholm sker numera förhandlingar om psykiatrisk tvångsvård digitalt, med både patientens försvarare och sakkunniga experter på videolänk.

– Det känns inte rättssäkert, samtidigt som konsekvenserna för felbeslut kan vara katastrofala, säger Basil Ali, läkarchef på psykiatri Nordväst i Danderyd.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.