Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 07:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/forhandlingar-om-tvangsvard-sker-pa-distans-kanns-inte-bra-lakaretiskt/

STHLM

Förhandlingar om tvångsvård sker på distans: ”Känns inte bra läkaretiskt”

I förhandlingsrummet på sjukhuset sitter numera bara patienten och ett par ur personalen, och pratar med rättens ordförande, nämndemän, sakkunniga experter och patientens offentliga biträde via datorskärmen på bordet.
I förhandlingsrummet på sjukhuset sitter numera bara patienten och ett par ur personalen, och pratar med rättens ordförande, nämndemän, sakkunniga experter och patientens offentliga biträde via datorskärmen på bordet. Foto: Lisa Mattisson

I Stockholm sker numera förhandlingar om psykiatrisk tvångsvård digitalt, med både patientens försvarare och sakkunniga experter på videolänk.

– Det känns inte rättssäkert, samtidigt som konsekvenserna för felbeslut kan vara katastrofala, säger Basil Ali, läkarchef på psykiatri Nordväst i Danderyd.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in