Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 16:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/forintelsens-overlevare-portratteras-pa-fotografiska/

STHLM

Förintelsens överlevare porträtteras på Fotografiska

Bild 1 av 3 Mala Freund, född 1 september 1926 i Lodz, Polen berättar för Sanna Sjöswärd: ”Allting kom så överraskande och när tyskarna plötsligt anföll Polen fick judarna lämna sina lägenheter och allt vad de ägde och tyskarna tog allt. Vi bodde i vår egen villa och Hitler Jugend kom, det var en stor våning och de tyckte det skulle passa dem. Vi fick lämna allt vi ägde. Allting tog slut plötsligt.”
Foto: Sanna Sjöswärd
Bild 2 av 3 Emerich Roth, född 28 augusti 1924 i Sevlus, forna Tjeckoslovakien (i dag Ukraina) berättar för Sanna Sjöswärd: ”Jag var tillsammans med min pappa, som hade en skadad fot från första världskriget, så jag fick ständigt hjälpa honom så gott jag kunde.Speciellt vid de slavarbeten som vi fick utföra, t ex spränga och slå sönder stora stenar, som nazisterna använda till vägbyggen. Under den i historieböckerna betecknade ’Dödsmarschen’, sköt nazisterna alla som inte orkade gå. Det var så jag förlorade min pappa.”
Foto: Sanna Sjöswärd
Bild 3 av 3 Bela Czitron, född 17 oktober 1925 i Miercurea Niras, Rumänien berättar för Sanna Sjöswärd: ”Jag har inget minne av att min pappa har tagit min hand eller pussat mig. Jag var en stor besvikelse för min far och när vi hamnade i Auschwitz och alla skulle klä av sig gick jag tillsammans med min pappa till duschen som de sa och min pappa och jag kände oss väldigt besvärade. Jag fick en impuls att krama om honom. Men det gjorde jag inte och inte ens då kunde vi närma oss varandra.”
Foto: Sanna Sjöswärd

De är några av de sista överlevarna från Förintelsen. Nu får deras berättelser liv i utställningen ”Fading Stories – pass them on” på Fotografiska i Stockholm.

– För mig är det viktigt att lyfta fram de överlevandes vittnesmål som är på väg att försvinna, och föra berättelserna vidare till den yngre generationen som ska försöka skapa en bättre framtid, säger fotografen Sanna Sjöswärd.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in