Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Förlikning i tvist om vattenskadat krematorium

Nya krematoriet på Skogskyrkogården.
Nya krematoriet på Skogskyrkogården. Other: Elisabeth Ubbe

Stockholms stad har nått en förlikning med Johan Celsing arkitektkontor rörande det nya krematoriet på Skogskyrkogården. Krematoriet som invigdes 2014 hade redan före slutbesiktningen omfattande vattenskador som renoverats för 30 miljoner kronor. 

Det nya krematoriet på Skogskyrkogården har ritats av Johan Celsing och invigdes 2014. Men redan i september 2013, före slutbesiktningen upptäcktes läckage från taket. Detta resulterade i en tvist mellan staden, byggherren Skanska och arkitektkontoret, om läckaget berodde på bygg– eller konstruktionsfel, skriver tidningen Arkitekten.

Staden har tidigare förlikats med Skanska, men lämnade våren 2016 in en stämningsansökan mot arkitektkontoret vid Stockholms tingsrätt med skadeståndskrav på 5,8 miljoner kronor. Arkitektkontoret har motsatt sig anspråken. Nu har parterna nått en förlikning.

Enda anledningen att vi drar oss ur det här är på grund av rättegångskostnaderna kontra vad vi har att vinna.

– Enda anledningen att vi drar oss ur det här är på grund av rättegångskostnaderna kontra vad vi har att vinna. Kostnaderna för båda parter är redan uppe i flera miljoner och i samråd med stadsjuristerna har vi kommit fram till detta ställningstagande. Det är anledningen att vi gått med på förlikningen. I sakfrågan har vi inte ändrat oss, säger Mats Larsson, chef för kyrkogårdsförvaltningen. 

Vattenläckan har förutom taket även haft påverkan på fasaden då vatten runnit ner längs flera av väggarna. Trots att byggnaden var nyinvigd har den behövt renoveras för 30 miljoner kronor. 

– Allt som allt landar kostnaden för krematoriet på 195 miljoner kronor. Det är 20 miljoner över budget, säger Mats Larsson. 

För att åtgärda skadan har staden anlitat ett annat arkitektkontor, vilket i sin tur spätt på konflikten med Celsing då det ändrat fasadens ursprungsutformning något. 

DN har sökt Johan Celsing, som svarar genom att skicka ett pressmeddelande. 

– Läckagen har åtgärdats av generalentreprenören i samarbete med en ny byggprojektör. Vi beklagar att exteriörförändringarna saknar den omsorg och precision som är utmärkande för arkitekturen på skogskyrkogården, heter det i pressmeddelandet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.