Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Förlossningen på S:t Göran försenad till 2021

Foto: DN

Förlossningen på S:t Görans sjukhus öppnar tidigast 2021. Det framgår av ett nytt underlag från landstinget.

Förlossningen vid S:t Görans sjukhus, som enligt det senaste budet skulle vara på plats 2019, är försenad. Enligt ett nytt planeringsunderlag för budgeten 2018 som landstingsdirektören Malin Frenning lade fram på fredagen kommer kliniken att öppna tidigast 2021.

Konsekvensen av detta blir fortsatt brist på förlossningsplatser i Stockholms län. Cirka 4.000 förlossningsplatser fattas i länet de närmaste åren.

En utbyggnad pågår på Karolinska i Huddinge. Landstinget arbetar också med tillfälliga lösningar, bland annat med ett förslag om att utöka kapaciteten för fler förlossningar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Den stora bristen på förlossningsplatser har uppstått efter stängningen av BB Sophia i maj 2016.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) är kritisk.

– Det är bedrövligt. Jag tycker att den styrande alliansen förlitar sig för mycket på vårdvalet, och att marknaden ska lösa situationen. På det sättet blir landstingets egen planering för hur man ska klara förlossningsvården lidande, säger Dag Larsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.