Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Förlossningsvården får höjd ersättning redan i oktober

Marie Ljungberg Schött (M), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C) presenterade en satsning på förlossningsvården under torsdagen.
Marie Ljungberg Schött (M), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C) presenterade en satsning på förlossningsvården under torsdagen. Foto: Roger Turesson

Den ekonomiska ersättningen till förlossningsvården höjs med 10 procent, meddelar den borgerliga alliansen på en presskonferens på Huddinge sjukhus. Höjningen kommer att ske redan i oktober.

Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting presenterar idag en höjning av den ekonomiska ersättningen till förlossningsklinikerna för första gången sedan 2009.

Höjningen på 120 miljoner kronor per år ska framför allt gå till att öka grundbemanningen.

– Stockholm och Sverige har en av världens säkraste förlossningsvård. Men vi är inte nöjda. Om man ska föda barn i Stockholm ska man känna sig trygg, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd.

Enligt Ella Bohlin (KD), sjukvårdslandstingsråd med ansvar för bland annat förlossningsvården, ska pengarna gå framför allt till att öka grundbemanningen.

– Det har varit en extra tuff sommar. Personalen är nyckeln i allt det vi gör för förlossningen. Det är deras insatser som gör att vi kan säkra kvaliteten i förlossningsvården, säger Ella Bohlin.

Det har varit en extra tuff sommar. Personalen är nyckeln i allt det vi gör för förlossningen.

Hon pekar bland annat på att platserna inte räckt till så att fler kvinnor än vanligt hänvisats att föda på andra sjukhus och att fler skickats över länsgränsen för att föda, vilket DN berättat i flera artiklar. Under juli månad skickades 34 kvinnor till andra län för att föda, mer än dubbelt så många som 2016.

Det är ersättningen för vårdval förlossning som höjs. Utslaget per förlossning blir det 4.000 kronor mer per förlossning, enligt sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

– Det är en permanent lösning. Det är inga låtsaspengar, säger Marie Ljungberg Schött.

Landstingsfullmäktige fattade beslut om 2018 budget redan i juni. När en höjning nu görs i två steg, i oktober och maj nästa år, krävs en justering av den redan lagda budgeten. Att budgeten justeras på detta sätt är mycket ovanligt.

Har ni missbedömt läget?

– Alla som har följt mediabevakningen ser att det finns behov. Det är en knepig situation. Det normala är att vi lägger helårsbudgetar. Men när vi har dialog med verksamheterna förstår vi hur behoven ser ut, säger Anna Starbrink.

Enligt henne kommer nivåhöjningen för förlossningsvården ändå rymmas inom årets budget.

Pressen på den styrande alliansen har ökat under sommaren, då personal har vittnat om hur de inte hinner gå på toaletten under arbetspassen, och springer mellan flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete. Personal har också trätt fram och berättat att de övergett förlossningsvården i Stockholm med stora stressiga kliniker för att frilansa, och för att jobba i Norge.

Foto: Roger Turesson

I början av augusti hävdade BB Stockholm:s vd Ingela Wiklund att landstinget bryter mot hälso- och sjukvårdslagen när så många kvinnor inte kan garanteras vård i sitt eget landsting. Ledningen för BB Stockholm hävdade också att en omedelbar höjning av den ekonomiska ersättningen till förlossningsvården var nödvändig för att kunna garantera en patientsäker vård.

Landstingsrådet Gustav Hemming (C) säger att det är viktigt att få en stabilitet i förlossningsvården.

Vi ser att de insatser som gjorts inte varit tillräckliga.

– Vi ser att de insatser som gjorts inte varit tillräckliga. Vi behöver se till att få en stabilitet i förlossningsvården så att arbetsplatserna får en tryggare arbetsmiljö, så att man kan göra lönekarriär och genomföra inskolningar som fungerar. En så här stor höjning är tillräckligt mycket för att det ska göra skillnad, säger Gustav Hemming.

Läs mer: BB-krisen tvingade Linnéa att föda i Västerås

Åsa Wijkström, patientområdeschef för graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset, välkomnar att förlossningvården nu får en ekonomisk förstärkning.

– Det är betydelsefullt att förlossningsvården får mer pengar. Vi brottas med brister i bemanningen. Om vi kan öka grundbemanningen, så kan vi också öka barnmorskans närvaron hos kvinnorna under förlossningsarbetet, säger Åsa Wijkström,

På Karolinska Huddinge har flera förlossningsrum varit stängda under sommaren på grund av personalbrist. Sedan årsskiftet har 25 barnmorskor sagt upp sig.

– Vi har haft extra svårt att rekrytera tillbaka barnmorskor som slutat men med mer pengar till grundbemanningen får vi också möjlighet att fundera på vilken typ av vårdfilosofi förlossningsvården ska ha. Det kan också underlätta rekryteringen, säger Åsa Wijkström.

Den politiska oppositionen i landstinget välkomnar satsningen. 

– Jag är glad att alla påtryckningar från barnmorskor, opposition och kvinnor i länet gett resultat. Det är hemskt att krisen skulle bli så djup innan landstingsmoderaterna efter åtta år öppnade plånboken. Hade S styrt landstinget så hade vi även öppnat ett liknande BB Stockholm på Karolinska Huddinge. Vi hade aldrig överlåtit förlossningsvården till marknaden, som alliansen gjort med sitt havererade vårdval. Kvinnor har fått lida till följd av alliansens politik, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd, hoppas att satsningen gör att förlossningsvården kommer att genomgå nödvändiga förändringar.


– Det finns behov att öka bemanningen så att de som föder barn får en lugnare miljö, och att barnmorskorna blir villiga att stanna kvar. Det är beklagligt att alliansen valt att vänta i åtta år med att höja ersättningen. Nu kommer det dröja några år innan arbetsmiljön förbättras, säger Susanne Nordling.

Foto i text: Roger Turesson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.