Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Förlusten är enorm”

Foto: Magnus Hallgren

För fyra år sedan träffade Leo Ahmed Abdirahim Hassan, då 18 år gammal, på Husby torg. I dag kommer han att hedra ”Abdis” minne och beklaga sorgen hemma hos den djupt sörjande familjen. ”Förlusten är enorm”, säger Leo om sin mördade vän och partikollega.

Leo Ahmed är ordförande för Vänsterpartiet i Kista. Den där dagen för fyra år sedan delade han ut flygblad på Husby torg när ”Abdi” dök upp.

– Han ville hjälpa till, sa han. Sedan dess har han varit en av de mest aktiva och engagerade, unga personer jag mött, berättar Leo om sin mördade vän.

Abdirahim Hassan var redan innan mötet i Husby medlem i Ung Vänster och blev snabbt en självklar del av Vänsterpartiet i Kista, där han också var styrelseledamot. Eftersom han var så social och öppen fick han snabbt många nya vänner, hans kontaktnät var brett och hans hjärta klappade hårt för Husby, där han växte upp.

Under ett par år bodde han i Hässelby-Vällingby, men det hindrade honom inte från att vara en av de mest aktiva i Kista.

– Han var insatt i sakfrågorna, inrikespolitisk drev han välfärdsfrågorna väldigt hårt, men allra mest kämpade han för att få upp demokratiutvecklingen i Somalia på agendan, säger Leo Ahmed. Innan han åkte till Somalia pratade de om riskerna med det.

– Men han var inte rädd, inte för någonting. Givetvis var han medveten om riskerna, men han sa att ”någon måste göra det” innan han åkte. Beskedet om hans död slog ner som en iskall chock.

”Abdi”, som tidigare jobbat som elevassistent på en skola i Kista, och som nu pluggade på universitetet, var igenkänd och omtyckt av många.

– Han talade alltid direkt från hjärtat. Sådant märks, säger Leo Ahmed.

I går höll Vänsterpartiet i Kista en liten samling, i dag kommer de att hedra ”Abdis” minne genom att hälsa på hos familjen. Familjen har bett om att få vara i fred under några dagar och undanbeder sig massmedial uppmärksamhet.

Abidrahim Hassans anhöriga uppger för DN att han begravdes i Somalias huvudstad, Mogadishu. på torsdagsmorgonen.

Abdirahim Hassan

Foto: Kalle Larsson.

Abdirahim Hassan, 24, engagerad i Ung Vänster, dödades vid en attack i Somalias huvudstad Mogadishu på onsdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.