Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Förolyckad brandman hedrades med kortege

01:55. På torsdagen begravdes brandmannen Anders Swärd. Efteråt hedrades han med en kortege genom Stockholm.

Älskad, saknad, hedrad. På torsdagen begravdes Anders Swärd, 40, brandmannen från brandkåren Attunda som avled i tjänst då han blev påkörd av en bil.

En kortege av räddningsfordon genom Stockholm hedrade i dag hans minne.

Klockan var tidig morgon måndagen den 8 februari när larmet gick om en trafikolycka vid Norrsundavägen, Sigtuna.

En bil hade kört av vägen.

Polis, ambulans och brandkår ryckte ut till platsen. En person var skadad.

Insatsledare för brandförsvaret var trebarnspappan Anders Swärd, 40. Utan att någon ännu vet hur det gick till blev han påkörd av en bil under insatsarbetet. Han skadades svårt och fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset där han senare avled av sina skador.

I dag, torsdag, begravdes han. Brandkåren Attunda, där Anders Swärd arbetade, valde att hedra hans minne genom att köra en kortege med räddningsfordon från Gustav Vasa kyrka i Stockholm, där en begravningsceremoni hölls.

– Alla är djupt tagna av det som hänt. All personal i tjänst medverkar tack vare att övriga brandförsvar i länet stöttar med resurser under den tid ceremonin tar, säger Ida Texell, förbundsdirektör Brandkåren Attunda.

Att brandmän omkommer i tjänsten är ovanligt och det finns inga särskilda traditioner för hur brandförsvaret agerar när en medarbetare omkommer.

– Vi har valt att hedra honom med en kortege. Han var en mycket uppskattad medarbetare som fick betala det högsta priset av alla, konstaterar Ida Texell.

Anders Swärd blev alltså påkörd av en bilist under en räddningsinsats. Bilisten är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, men polisutredningen är inte färdig.

Även Trafikverket, som utreder alla dödsolyckor, och brandförsvaret gör egna utredningar av vad som hände.

– Vi måste givetvis få svar på hur det kunde ske så att vi ska kunna undvika risken för att det händer igen, konstaterar Ida Texell.

Ceremonin i Gustav Vasa kyrka var välbesökt, runt 600 personer deltog. Kortegen av räddningsfordon som sedan avgick från kyrkan fick eskort av polisfordon för att kunna hålla ihop på färden norrut. Kortegen upplöstes sedan i höjd med Häggvik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.