Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Försäkringskassan blir kvar i Botkyrka

Foto: Emil Wesolowski

Försäkringskassans servicekontor blir kvar i Botkyrka, men flyttar in i nya lokaler. Det meddelades på en presskonferens under tisdagen. Förhoppningen är att myndigheten ska hitta en lämplig lokal i Hallunda, men vilken det blir återstår att se.

– Jag är jätteglad över det här beslutet, säger Ebba Östlin (S), kommun­styrelsens ordförande i Botkyrka.

Efter nästan ett års kamp ser det ut som att Botkyrka kommun nu kommer att få behålla Försäkringskassans servicekontor i Hallunda.

Under tisdagens presskonferens meddelade Elisabeth Hultengren, Försäkringskassans tillförordnade försäkringsdirektör, att myndigheten kommer att stanna i Botkyrka och att man just nu tittar på två lokaler i kommunen.

– Jag är väldigt glad över att vi gemen­samt är överens om att vi kommer att hitta en lokal som lever upp till de krav vi har, både från kunder och från medarbetare.

Som DN tidigare skrivit om har Botkyrka länge kämpat för att behålla servicekontoret i kommunen och därför presenterat flera olika förslag på tänkbara lokaler. Dock har ingen av dessa hitintills passat myndigheten.

Men att Försäkringskassan ska ha velat lämna Botkyrka tillbakavisar Elisabeth Hultengren.

–  Tanken har hela tiden varit att vi ska vara kvar här då kundbehovet är så stort. Det har handlat om en lokalfråga och vi har därför lagt ett helt år på att hitta en lokal som uppfyller kraven, säger Elisabeth Hultengren.

Vilka lokaler som är av intresse i dagsläget vill hon dock inte gå in på specifikt, men enligt Ebba Östlin är det främst två lokaler som just nu diskuteras. Förhoppningen är att kunna lämna besked under mars månad om vilken lokal det blir.

– Alla men som tidigare funnits är nu borta och det är tydligt att Försäkringskassan blir kvar här, vilket är ett mål jag är väldigt trygg med, säger Ebba Östlin.

Enligt henne har den senaste tidens medierapportering kring servicekontorets framtid i Botkyrka haft påverkan på dagens besked.

– Att frågan har lyfts i media och att det på så sätt blivit en större diskussion och att man diskuterat myndigheternas roll i förorten, tror jag kan ha gjort att man även har lyft frågan internt i Försäkringskassan.

Göran Sten, som bor på Eriksbergsåsen, är väldigt glad över beskedet.

– Det är alldeles utmärkt. Det är ju klart att de inte kan vara kvar i de här lokalerna, men att de stannar i Hallunda är bra och behövs. Dock önskar jag att de varit lite mer precisa med vilken lokal det blir, säger Göran Sten.

Även Ricardo Andronesson från Tumba tycker att beskedet känns tryggt.

– Man är ju van att komma hit och vet vart man ska gå. Tänk dig att du ska flytta från ditt hem och inte hittar varken glas eller tallrikar. Lite så känns det om Försäkringskassan skulle flytta härifrån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.