Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Försäljningen av Gamla Karolinska stoppas

I dag skulle beslut om att sälja Gamla Karolinska ha fattats.

Men efter stora protester, diskussioner om jäv och larm om att Nya Karolinska inte fungerar stoppas nu beslutet temporärt för närmare utredning.

– Det handlar om att agera trovärdigt gentemot Stockholms läns invånare, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Processen för att sälja Gamla Karolinska har pågått i ett år. 

För två veckor sedan beslutade landstingsstyrelsen om att sälja till fastighetsbolaget Niam, för 2,3 miljarder kronor. Fram till 2020 skulle Karolinska få hyra sina gamla lokaler av den nya ägaren för sammanlagt en halv miljard kronor.

Många anställda, bland andra läkarföreningen på sjukhuset, har krävt att försäljningen stoppas, på grund av en mängd allvarliga brister på Nya Karolinska, och att antalet platser på det nya sjukhuset är baserat på en befolkning som beräknades vara nära en halv miljon mindre än enligt nuvarande prognos.

I går lämnades 9.000 namnunderskrifter, insamlade av Stockholms läkarförening, in i protest, till fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M).

I dag skulle landstingsfullmäktige ha klubbat igenom affären slutgiltigt, men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lade fram förslag om återremiss.

Övriga partier, inklusive alliansen ställde sig bakom beslutet, som nu bordläggs.

Oppositionen anser att för många frågor är obesvarade, och tar bland annat upp att tusentals förlossningsplatser kommer att saknas i länet, att flera hundra vårdplatser står oanvända på grund av personalflykt och de många  skandaler som kantat NKS.

– Det handlar om att agera trovärdigt gentemot Stockholms läns invånare, säger säger oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) och fortsätter:

– Jag tror att man långsiktigt kan och bör sälja fastigheten, men det är oroväckande många problem kring Nya Karolinska. Den dagen man säkrat kapaciteten för vård i hela länet motsätter jag mig inte en försäljning, men timingen känns oerhört märklig.

Paul Lindquist uppger till DN att det inte finns några frågetecken i sig kring försäljningen för alliansens del. 

– Jag hade inte släppt fram det här ärendet om jag inte tyckte att det var ordentligt berett, att förslaget var klokt och avtalet bra, säger han och fortsätter:

– Men det här är ett stort och viktigt ärende, och vi känner att det är betydelsefullt att alla partier är komfortabla med beslutsunderlaget och processen. Man kan i slutändan dra olika slutsatser i sak, men vi vill undvika att någon upplever att de inte fått tillräckligt beslutsunderlag.

Avtalet måste enligt överenskommelse senast skrivas under med köparen Niam i juni, annars faller det.

– Om man i slutändan säger att vi inte ska genomföra affären får det enorma konsekvenser, och då har oppositionen ett väldigt stort ansvar, säger Paul Lindquist.

Han tar dels upp intäkten på 2,3 miljarder som man räknat med.

– Men det blir också extremt svårt för landstinget att komma tillbaka och försöka sälja fastigheten igen. Många seriösa köpare kommer att dra öronen åt sig, och det gäller inte bara i den här affären utan alla kommande fastighetsförsäljningar. Man får vara försiktig hur man agerar.

Efter att DN avslöjat att Mikael Lövgren, som satt i Karolinskas styrelse fram till i december, även sitter i styrelsen för fastighetsbolaget Niam som enligt landstingsstyrelsens beslut ska få köpa Gamla Karolinska, har misstankar om jäv uppstått. En snabbutredning tillsatt av landstingsdirektören har dock slagit fast att inget jäv föreligger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.