Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 22:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/forskare-ska-gora-tunnelbanan-mer-smittsaker/

STHLM

Forskare ska göra tunnelbanan mer smittsäker

Prover ska tas på 49 tunnelbanestationer och två pendeltågsstationer.
Prover ska tas på 49 tunnelbanestationer och två pendeltågsstationer. Foto: Hasse Holmberg/TT

Region Stockholm och Stockholms universitet undersöker nu hur virus kan spridas i kollektivtrafiken. Under torsdagen och fredagen tas prover på mikroorganismer i tunnelbanan.

Projektet syftar till att göra kollektivtrafiken mer smittsäker och ska bland annat leda till nya rutiner och ny design som ska göra att virus inte får fäste.

Undersökningen är en del av en stor internationell jämförelse där det forskas om mikroorganismer i tunnelbanesystemen i städer som New York, Rom, Sydney, Shanghai och New Delhi, skriver SL i ett pressmeddelande.

Förutom på 49 tunnelbanestationer kommer prover att tas också på pendeltågsstationerna Stockholm City och Flemingsberg. Allt kommer att analyseras av Stockholms universitet.

Ämnen i artikeln

SL
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt