Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Forskare: Värsta alternativet används på svenska skolor

Livsmedelsverkets rekommendationer gör att många av Stockholms skolor serverar lättmargarinet Becel. Det kritiseras av Göran Petersson, forskare vid Chalmers, som menar att det är direkt hälsofarligt. ”Man använder det allra värsta alternativet i skolorna”, säger han.

När DN ringde runt till tio slumpmässigt utvalda f–9-skolor i Stockholm och frågade vilket margarin eller smör de serverade var det tydligt vilket som var vanligast. Åtta av de tio skolorna hade antingen bara lättmargarinet Becel eller Becel och ett annat margarin.

Becel är ett nyckelhålsmärkt margarin men det har fått mycket kritik. En av dem som kritiserat margarinet är Göran Petersson, oberoende forskare på Chalmers, som forskat kring livsmedelsfrågor i över tio år. Han tycker att det är oansvarigt att servera margarinet till barn.

– Bland bordsmargariner utmärker sig Becel för att ha väldigt högt innehåll av omega-6 och fleromättat fett, vilket är skadligt för oss att äta för mycket av, säger han.

Han har granskat kostfetter under flera år och senast i våras publicerade han en guide till olika fetter. Där delade han in produkter som margarin, smör och olja i en grön, en orange och en röd grupp. Becel hamnade i den röda gruppen, vilket innebär att den hade sämst fettsammansättning. Hälsoeffekterna av att äta Becel varje dag anser han kan vara omfattande.

– Det jag har varit inne på är negativa effekter när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns också forskning som kopplar det till cancerrisker.

Enligt Livsmedelverkets rekommendationer bör skolor servera ett nyckelhålsmärkt margarin och Becel är ett av få margariner som har nyckelhålsmärkning, något som Göran Petersson tycker är absurt.

– De förlegade och felaktiga rekommendationerna leder till att man använder det allra värsta alternativet i skolor. Går man bokstavstroget på myndighetsrekommendationerna är det Becel som blir kvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.