Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/forskolan-fick-en-sjo-pa-garden-efter-regnovadret/

STHLM

Förskolan fick en sjö på gården efter regnovädret

01:50. Rektor Sarah Normark Bladh kunde konstatera att förskolan Bikupans gård låg under vatten när hon anlände på torsdagsmorgonen.

Gården till Bikupans förskola i Tullinge i Botkyrka förvandlades till en insjö efter det häftiga regnet. Det ställde till med besvär för personalen men barnen jublade.

Desto mer besvärligt blev det för Lennart Tägtström – han var en av många som fick sitt bostadshus översvämmat.

Enligt SMHI är det rekordmängder regn som fallit över Storstockholm. Onsdagen kan enligt meteorologerna ha varit den regnigaste dagen på över 20 år på vissa platser i länet. Värst drabbat är Botkyrka och Södertälje där det fallit 58 millimeter regn där under de gångna 24 timmarna.

När personalen på förskolan Bikupan i Tullinge i Botkyrka kommun gick hem på onsdagskvällen reflekterade de över att det var flera stora pölar på gården.

Klockan 23 på kvällen, när rektorn Sarah Normark Bladh tittade på film, ringde telefonen flera gånger. I andra luren berättade kommunens jouranställde att hela gården nu var översvämmad. På rektorns andra förskola Myrstacken hade vattnet tagit sig in på första våningen.

– Jag blev förvånad. Jag bor i Tumba men där regnade det inte lika mycket som det gjort här i Tullinge, säger hon.

Det kraftiga regnet förvandlade förskolan Bikupans gård i Tullinge till en bassäng.
Det kraftiga regnet förvandlade förskolan Bikupans gård i Tullinge till en bassäng. Foto: Lars Lindqvist

– Vi satte genast igång ett möte på Teams. Där bestämdes det att jag skulle vara tidigt på plats och bedöma läget, säger Sarah Normark Bladh.

Till hennes stora lättnad var golvet på förskolan Bikupan torrt när hon klev in i lokalerna på morgonen.

Men hela gården såg ut som en insjö och lekplatsen var bara synlig till hälften.

Sarah Normark Bladh bestämde att verksamheten skulle pågå som vanligt men att man skulle hålla barnen inomhus.

Barnen har, regnovädret till trots, varit stormförtjusta över den stora poolen på bakgården. Det har mest hängt i lokalens fönster för att titta uppmärksamt på regnvattnet.

Lekplats? Snarare en pool.
Lekplats? Snarare en pool. Foto: Lars Lindqvist

– Om barnen hade fått bestämma hade de sprungit hem för att hämta sina badkläder. De var jättemånga mig för att jag fick gå runt i vattenpölen och inte dem. De såg när jag var härute och mätte. Vi låt dem gå ut på trappan och kasta några saker i vattnet för att testa hur olika material flyter, säger Sarah Normark Bladh.

Några andra som fick besvär var Lennart Tägtströms familj i Tullinge strand. När hans fru skulle hänga tvätt vid 10-tiden på förmiddagen började det plötsligt forsa in vatten från väggen.

Snart stod vattnet från regnet som en vägg runt huset.

– Vi såg hur gräset hade ett tjockt täcke vatten på sig som färdades mot huset i en kraftig fors, berättar Lennart Tägtström.

01:23. Rekordregnet forsade in i Lennart Tägströms hus. Hör honom berätta hur källaren fylldes med vatten – på fem minuter.

Han fick snabbt dit sina söners vänner, tre rörmokare och en grävare, som hjälpte honom att börja gräva runt huset och lokalisera läckan.

– Jag kallar det karma, säger Lennarts fru. Vi har alltid haft öppet hus för de här pojkarna och nu när vi behövde hjälp kom de direkt.

– Om de inte hade kommit så snabbt hade hela nedervåningen varit förstörd, säger Lennart.

Lennart, hans söner och deras vänner grävde upp en djup grav runt huset och använde dräneringspumpar och ledningar för att leda bort vattnet. Inomhus byggde de fördämningar av stockar och handdukar för att leda ut vattnet via ett hål som de akut hade bilat upp i golvet i ett av sovrummen.

Terassen på baksidan av huset fick de bryta upp och ta bort för att kunna gräva sig ned till läckan. Alla rummen i källaren har de tömt på möbler.

Lennart Tägtström fick hjälp av sonen Clarence Sävmarker och dennes kompis Roger Mellberg. Tillsammans jobbade de hela natten med att hantera den omfattande vattenläckan.
Lennart Tägtström fick hjälp av sonen Clarence Sävmarker och dennes kompis Roger Mellberg. Tillsammans jobbade de hela natten med att hantera den omfattande vattenläckan. Foto: Lars Lindqvist

Lennart, som inte har sovit någonting i natt, vänder sig till sonen Clarence Sävmarker:

– Först var det bara du och jag som stod och grävde med spadar.

– Jag ringde runt till alla jag kom på, hela mitt barndomsartilleri med kompisar och alla ställde upp och kom och hjälpte till, säger Clarence.

Det kraftiga regnandet ställde även till med problem för Marta Leniec och hennes make. De har tidigare haft problem med att marken på deras uppfart i Tullinge strand öppnar sig vid regnoväder. Förra gången det inträffade fyllde de hålrummet med grus.

När veckans kraftiga regnoväder drog in öppnade sig marken igen och blottade ett betydligt större slukhål.

– Jorden här i området flyttar på sig när det regnar. Vi har inte kunnat köra ut med bilen sedan det här hände och därför har vi nu lagt plank över slukhålet, men jag är rädd att någon ska trilla ned där och göra illa sig.

– Det är luft under hela marken, säger Marta Leniec.

Marta Leniec täcker provisoriskt över slukhålet på uppfarten till deras villa i Tullinge strand. Håligheten uppstod i samband med det ihärdiga regnandet.
Marta Leniec täcker provisoriskt över slukhålet på uppfarten till deras villa i Tullinge strand. Håligheten uppstod i samband med det ihärdiga regnandet. Foto: Lars Lindqvist

Anders Öttenius, chef för enheten för stadsmiljö vid Botkyrka kommun, uppger att flera kommunala fastigheter och vägar i kommunen drabbats av översvämningar. Kommunen har också fått in ett stort antal felanmälningar från privata fastigheter.

– Vår jourverksamhet har arbetat hela natten med att besvara samtal och avhjälpa fel som har inträffat. Stora mängder vatten har fallit. Vi har kommunala fastigheter där vattnet gått in i källare, säger Anders Öttenius.

Under torsdagen har personal från Botkyrka kommun åkt runt och följt upp de cirka 200 felanmälningar som gjorts avseende regnet.

– Vi har varit ute med pumpar och anlitat sugbilar som sugit upp vattensamlingar. Dessvärre kan vi inte hjälpa enskilda fastighetsägare med att suga upp vattnet utan de får kontakta sina respektive försäkringsbolag, säger han.

Läs mer: Hundratals larm om översvämningar i Stockholms län

Ämnen i artikeln

Väder
Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt