Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Förskolevikarien döms till fängelse för grova sexövergrepp

En förskolevikarie döms till fyra års fängelse för grova sexuella övergrepp på två barn på en förskola i Stockholms län. 

– Jag anser att tingsrätten har gjort en riktig bedömning, säger målsägandebiträdet Katja Muturi. 

De misstänkta övergreppen uppdagades i februari i år. Då såg en av mannens kolleger på förskolan vikarien när han kom ut från en personaltoalett tillsammans med ett av barnen. När kollegan frågade vad de hade gjort inne på toaletten uppgav mannen att de tvättat händerna. Men kollegan fattade misstankar och upprepade frågan till barnet när de blivit ensamma. Barnet berättade då att vikarien visat sitt könsorgan och fått barnet ta på det, enligt förundersökningen.

Vikarien själv har medgett att han har blottat sig för barnen, men enligt honom har detta skett på barnens initiativ. Enligt en läkarundersökning lider mannen inte av en allvarlig psykisk störning, men han uppges ha kognitiva, tankemässiga, förvrängningar avseende vad som skett i kontakten mellan honom och barnen.

Det konstateras vidare att mannen till viss del medger vad som har hänt, men han menar att det har varit barnen som föreslagit saker, något som, enligt rätten, vittnar om en betydande känslomässig omognad. Samtidigt slår rätten fast att han under förhandlingen verkat vara medveten om att hans agerande varit fel och att hans förklaringar gett intryck av att vara ett försök till efterhandskonstruktion.

Vikarien har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till uppsåtliga, upprepade sexuella övergrepp för att ”tillfredsställa sin sexualdrift”. Han döms nu till fyra års fängelse för fyra fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, tre fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt barnpornografibrott av en enig tingsrätt. Han ska också betala 80.000 kronor i skadestånd till barnen. 

– Jag anser att tingsrätten har gjort en riktig bedömning, säger kammaråklagaren Anna Bengtsson. 

Hon får medhåll av målsägandebiträdet, advokat Katja Muturi:

– I övrigt vill familjerna inte kommentera. 

DN har sökt vikariens advokat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.