Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Förskollärare belönas: ”Höj ribban för ettåringar”

I dag utnämner Nacka kommun sina första ”särskilt yrkesskickliga förskollärare”. Karin Mattsson är en av dem.

– Vi tänker att barnen är aktiva och kompetenta och hela tiden lär sig. Till exempel matematik när de klär av sig: ett par skor, två vantar, säger hon.

Just nu jobbar Karin Mattsson med ett- och tvååringar. De tar sin egen mat från lunchbuffén. Det går utmärkt, en del majskorn hamnar på golvet men det är tyst och lugnt när barnen sätter sig vid de låga borden och dricker ur riktiga glas.

– De hade pipmuggar när jag kom, det signalerar bebis. Det är lärande att kunna balansera en tallrik. Det handlar om att ha tålamod och låta barnen ta tid på sig. Det blir inte skrikigt och rörigt – tvärtom, säger förskolechefen Tuula Aula.

På tisdagseftermiddagen får två särskilt yrkesskickliga förskolelärare sina intyg, Karin Mattsson och Emi Kallin. Nacka har som mål att utse fyra till i år, de får förutom intyget också en löneförhöjning på 3.000 kronor i månaden under två år.

– Det är en karriärväg för förskollärare, de blir en förebild för andra och de ska få särskilda uppdrag som till exempel föreläsningar och handledning, säger utbildningsstrategen Ann Sundman Brott.

– Det är också ett sätt för oss att attrahera fler yrkesskickliga förskollärare, säger kommunalrådet Tobias Nässén (M).

Karin Mattsson har gått igenom ett meriteringsprogram i sex månader – samtidigt som hon arbetat – där hon bland annat har reflekterat över och skrivit fyra texter om sin egen yrkespraktik och blivit observerad av kunniga personer.

– Vi utgår alltid från barnens erfarenheter och intressen och har delat upp miljön i läroplanens områden, säger hon och visar inomhussandlådan där barnen lär sig om volymer.

Barnen på Kristallen arbetar också med projekt – om kartor, om vatten, om ljud, om grottor ... Flerfaldigt prisbelönade Condorens förskolor har mottot ”Vi fångar världen”.

– Då måste man kunna flyga. När barnen kommer hit är de försynta och blyga, när de går ut ska de breda ut sina vingar och lyfta. Vi ser inte barn som tomma påsar utan som intelligenta individer, säger förskolechefen Tuula Aula.

Barnen byter blöjor själva, klär sig själva och äter själva.

– Höj ribban för ettåringar, det är fantastiskt att se samarbetet mellan dem. I början blev föräldrarna chockade, men vi har en skyldighet att ge våra juveler de bästa förutsättningarna, säger Tuula Aula.

– Absolut! säger Karin Mattsson.

Efter lunchen hämtar barnen sina täcken och kuddar och går in i ett nedsläckt rum för att sova en stund på maten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.