Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Förskolor avråds använda ”hen”

Det genusneutrala ”hen” är inte korrekt att använda i Hägersten-Liljeholmens förskolor i Stockholm. En osäker chef rekommenderar personalen att låta bli begreppet i avvaktan på ny skolplan.

En förskollärare skulle informera barnens föräldrar om att magsjuka grasserade på förskolan. I ett meddelande använde hon det genusneutrala ”hen” istället för ”det” eller ”han/hon” när hon syftade på barnen.

Meddelandet föranledde en förälder att fråga på Hägersten–Liljeholmens stadsdelsförvaltning om ”hen” hade införts på förskolorna.

Enligt förskolläraren, som vill vara anonym, blev förskoleavdelningens chef ”så rädd att hon gick vidare med frågan högre upp i hierarkin. Där togs beslutet att belägga dagispersonalen på det aktuella dagiset med munkavle”, påstår förskolläraren.

– Nej, det är en missuppfattning. Ingen har förbjudits att använda ”hen”, säger Renée Hildebrand, chef på förskoleavdelningen.

Men minnesanteckningarna från ett möte i förra veckan visar att det inte är korrekt att använda ”hen” i Hägersten. ”Vad gäller genusarbete på våra förskolor och användandet av hen, så rekommenderar Renée att förskolorna avvaktar att använda begreppet tills vi vet hur nya förskoleplanen hanterar frågan,” står det i minnesanteckningarna från mötet. Mötet var till för stadsdelens alla föreskolerektorer.

Bestämmer skolroteln, som utarbetar förskoleplanen, vilka ord som får användas i Stockholms skolor och förskolor?

– Nej, förskolan har en rad lagar och styrdokument som reglerar verksamheten och vi vill se om vi får några rekommendationer från Staden. Hela staden bör ha en gemensam policy.

Renée Hildebrand har dock ingen aning om den över huvud taget kommer att behandla användningen av ”hen”. Frågan är då vad som finns att invänta för att ”hen” ska kunna användas.

– Jag ser inte detta som en stor fråga eftersom vi har ett genusperspektiv i förskolan och en likabehandlingsplan som styr arbetet i våra verksamheter.

Avdelningschefen försäkrar att inga åtgärder kommer att vidtas mot dagisanställda i Hägersten–Liljeholmen som dristar sig till att använda ordet ”hen”. Det kommer inte att betraktas som tjänstefel.

– Tills vi ser om vi får några rekommendationer kan den som är osäker säga ”barnet”, säger Renée Hildebrand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.