Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Förslaget: Bygg en pool på klippkanten på Söder

Utsikten från Söders höjder är magnifik. Så magnifik att den är värd en upplevelse utöver det vanliga. Arkitekten Ulf Mejergren har en idé om en långsmal badbassäng längs bergskanten.

Ulf Mejergren som driver arkitektföretaget UMA har tidigare bland annat presenterat idéer om hur snö kan användas utan att tippas i Riddarfjärden och hur Rålambshovsparken kan förlängas ut i vattnet.

Nu ger han sig på att förädla Stockholms mest kända utsikt – den från Söders höjder.

– Det här är Stockholms framsida, en väldigt fin vy där skärgården reser sig in och blir stad. Den förstörs av att den som tittar nedåt bara ser en bred motorled full med bilar, säger Ulf Mejergren.

Det här är en väldigt fin vy där skärgården reser sig in och blir stad. Den förstörs av att den som tittar nedåt bara ser en bred motorled full med bilar

Han föreslår en lång så kallad infinitypool längs bergbranten. Den kan byggas utanför det befintliga räcket och vila på en konsolkonstruktion som bultas fast i berget.

– Den kommer inte att skymma den vackra utsikten från gatorna. Det blir inte badtvång för den som vill se ut över Stockholm, lovar Ulf Mejergren.

Han tror att en lång bassäng ända från Katarinavägen bort till bergbrantens sväng vid Vikingterminalen kan bli en stor attraktion för stockholmare och ett dragplåster för att locka turister.

På visionsbilderna ser det ut som om den som häver sig upp ur vattnet för snabbt riskerar att falla ned ända till Stadsgårdsleden.

– Så är det förstås inte. Under bassängen ligger omklädningsrum, bastu och annat. Här finns också en avsats, så det blir inget långt fall, förklarar Ulf Mejergren.

Vattnet till bassängen ska tas från Östersjön och värmas upp med hjälp av spillvärme. Tanken är att det ska vara badvarmt vår, sommar och höst. På vintern sänkas vattenytan och den avlånga poolen förvandlas till skridskobana.

– Det här kan bli en spektakulär upplevelse året runt som inte finns någon annan stans. Då kan turistnäringen förmodligen stå för kostnaderna för bygget, säger Ulf Mejergren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.