Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Först ut i ny boendeform

Wendell Sherman är en av de 43 lägenhets­innehavare som skrivit under på att köpa loss sitt boende som en andel i fastigheten på Eriksdals­åsen i Botkyrka.
Wendell Sherman är en av de 43 lägenhets­innehavare som skrivit under på att köpa loss sitt boende som en andel i fastigheten på Eriksdals­åsen i Botkyrka. Foto: Nicklas Thegerström

I sommar blir drygt 40 hushåll i Botkyrka innehavare av en så kallad andelsägarlägenhet – en ny boendeform på marknaden. En av dem som nu skrivit kontrakt är Wendell Sherman.

– Största fördelen med det här är att vi ­sänker vår hyra rejält, säger han.

Wendell Sherman bor med sin fru och sina två barn i en ljus och luftig fyra på 90 kvadratmeter i Hallunda. När familjen flyttade hit 2008 var lägenheten en hyresrätt.

För två år sedan kom det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen med ett förslag som innebar att Wendell Sherman och hans grannar fick möjligheten att bli andelsägare i fastigheten enligt andelsägarmetoden, en helt ny upplåtelseform.

– Eftersom priset var okej och vi gissade att priserna i området skulle stiga valde vi att gå med, säger Wendell Sherman.

Han och de andra andelsägarna äger alltså en del av fastigheten. Resten ägs av grundandelsägaren, i det här fallet Botkyrkabyggen.

– De som inte är intresserade bor kvar som hyresgäster, och märker ingen större skillnad. Men nu finns det ett tydligt alternativ. Man kan bo kvar i samma lägenhet, men lägga mer pengar på att fixa det som man vill. Förhoppningsvis får man pengarna tillbaka när man säljer, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen.

Tillsammans med Botkyrkabyggen har Andelsägarbolaget startat referensprojektet med två områden i Eriksbergsåsen. Hittills har 43 hushåll skrivit på kontraktet, och den 1 juli blir de officiellt andels­ägare i fastigheten.

Som andelsägare får man själv bestämma över hur lägenheten ska utformas och utrustas, och man står även för alla reparationer själv – ungefär som i en bostadsrättsförening. Däremot är andelsägaren inte skyldig att delta i föreningsarbete, styrelsearbete eller annan förvaltning av fastigheten. I stället betalas en förvaltningsavgift till grundandelsägaren, som i sin tur står för skötsel av allmänna ytor.

Wendell Sherman ser mest fördelar med andelsägarmetoden, men en av nackdelarna tycker han är att lägenheten inte går att belåna. Eftersom finansieringsinsatsen för lägenheten var jämförelsevis låg – strax under 100 000 kronor – behövde familjen dock inte ta något lån, och nu sänker de sin hyra rejält.

– Vi sparar cirka 14 000 kronor per år på lägre hyra, säger han.

Som förstaköpare fick de en återköpsgaranti på två år. Om de är missnöjda med köpet, eller skulle ångra sig, kan de få tillbaka sin insats och dessutom sitt förstahandskontrakt på hyresrätten, och därmed återgå till att hyra lägenheten igen.

Henrik Friman är vd på Andelsägarbolaget, som har utvecklat andelsägarmetoden, som främst riktar in sig på miljonprogramsområdena. Mer än tre fjärdedelar av de drygt 40 familjer som skrivit kontrakt för att bli andelsägare har en bakgrund i andra länder.

– Vi har utvecklat den här metoden till områden där man vill skapa en blandning av upplåtelseformer och där det inte är möjligt eller önskvärt att ombilda till bostadsrätt. Det är ett sätt att skapa stabilitet och få in ny målgrupp som normalt har svårt att komma in på bostadsmarknaden, säger han.

Botkyrkabyggens främsta mål med projektet är att minska omflyttningen i miljonprogramsområdena, för att få en bättre stabilitet.

– Om man får en god ekonomi kanske man köper en bostadsrätt någon annanstans, vilket ökar omflyttningen och minskar stabiliteten. Andelsägande är ett sätt att motverka det. Hade det gått att ombilda till bostadsrättsföreningar hade vi gjort det, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen.

Fakta: Ny upplåtelseform

Andelsägarmetoden ­innebär att ägaren...

... äger en del av hela fastigheten och genom avtal har dispositionsrätt till sin lägenhet.

... betalar en förvaltningsavgift till grundandelsägaren för gemensamma kostnader.

... själv får bestämma över hur lägenheten ska utformas och utrustas, och även stå för alla reparationer själv.

... kan hyra ut sin lägenhet, vilket räknas som förstahandsuthyrning. Uthyrningen ombesörjs av grundandelsägaren.

... får betala en högre reavinstskatt – 27 procent jämfört med 22 procent för en bostadsrätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.