Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/forsta-blagrona-landstingsbudgeten-fler-bussar-men-ingen-sankt-skatt/

STHLM

Första blågröna landstingsbudgeten: Fler bussar men ingen sänkt skatt

Landstingsråden Irene Svenonius (M), Gustav Hemming (C), Anna Starbrink (L), Thomas Eriksson (MP) och Ella Bohlin (KD) presenterade det blågröna styrets budget på tisdagen.
Landstingsråden Irene Svenonius (M), Gustav Hemming (C), Anna Starbrink (L), Thomas Eriksson (MP) och Ella Bohlin (KD) presenterade det blågröna styrets budget på tisdagen. Foto: Anton Säll

1,4 miljarder kronor till primärvården på fyra år, dyrare SL-kort och fler bussavgångar. Det blågröna styret i Stockholms läns landsting har under tisdagen presenterat sin budget för det kommande året.

Anton Säll
Rätta artikel

På tisdagen presenterade det blågröna styret i Stockholms läns landsting delar av sin budget på DN debatt. Den omfattar bland annat en stor satsning på primärvården som får ett tillskott på 1,4 miljarder kronor under de kommande fyra åren. 

– Vi ska se till att stockholmarna får välja sin egna fasta husläkare och att vårdcentralerna får utökade resurser för att klara uppdraget, säger Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L).

Det här är den första regionala budgeten för landstinget, som formellt blir region Stockholm vid årsskiftet. Syftet med satsningen är att flytta ansvar inom vården från sjukhus till vårdcentraler för att på så sätt avlasta vårdsystemet, enligt företrädarna för den blågröna majoriteten.

Som vanligt är hälso- och sjukvården den största budgetposten. Av en budget på totalt 104 miljarder kronor är pengar står pengar till hälso- och sjukvård för 64,2 miljarder kronor. Det är 2,3 miljarder högre än i budgeten för 2018.

200 miljoner kronor läggs på fler AT- och ST-tjänster inom läkarkåren. Dessutom ska fler beslut gällande arbetstider, schemaläggning och bemanning fattas på verksamheten medan färre beslut ska tas centralt, enligt Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, som säger att medarbetarna är regionens viktigaste resurs.

– Vi har förstått och gör ett skifte i personalpolitiken. Vi måste se till att föra ut många fler beslut i verksamheten. Ansvaret ska decentraliseras, säger Irene Svenonius på en pressträff på Tranebergs vårdcentral.

Skatten fortsätter att ligga oförändrad på 12,08 kronor per intjänad hundralapp.

Kollektivtrafiken får 390 miljoner kronor mer än i förra årets budget, vilket ger en summa på 10,7 miljarder kronor. Pengarna läggs till stor del på fler bussavgångar och busslinjer.

– Den andra viktiga utgångspunkten för arbetet framåt handlar om befolkningsutvecklingen. Det blir nya 35.000 invånare varje år som behöver sjukvård och behöver ta sig inom stockholmsregionen. Vår målbild är att så många som möjligt kan åka kollektivt, säger Irene Svenonius.

SL-kortet kommer som väntat att bli dyrare under nästa år. Priset på ett månadskort kommer att höjas med 30 kronor till 890 kronor under nästa år. Dessutom är partierna överens om att finansieringsmetoden för landstinget ska se ut på samma sätt där ungefär hälften av intäkterna kommer från biljetter och avgifter medan hälften av kollektivtrafiken finansieras av skatten. 

– Den här budgeten innehåller en historisk satsning på utökad busstrafik. Totalt 160 miljoner. Det innebär 127.000 avgångar. Totalt 14 nya linjer och 55 linjer med utökad trafik, säger Tomas Eriksson, kollektivtrafiklandstingsråd (MP).

Satsningen på fler bussavgångar finansieras av ett plusresultat inom kollektivtrafiken förra året.

Antalet biljettkontroller inom kollektivtrafiken kommer att utökas. Styret har sagt att de vill ha dubbelt så många kontroller nästa år, 5 miljoner kontroller jämfört med dagens 2,5 miljoner.

Läs mer: Landstinget presenterar sin blågröna politik

En hel del av budgetsatsningarna har redan portionerats ut. Landstinget lägger bland annat fyra miljoner på cykelstråk, 20 miljoner på att få ner antalet gravida kvinnor per barnmorska i mödravården. Dessutom står det i en särskilt skrivning att landstinget ska erbjuda fasta läkarkontakter för den som vill. Det blir dessutom 24 nya platser inom geriatriken.

Två nya pendelbåtslinjer införs på försök till en kostnad av totalt 210 miljoner kronor.

– Det ena inleds 2020 och det andra 2021. De är tvååriga med möjlighet till ett tredje år som förlängning, säger Gustav Hemming, Tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdslandstingsråd (C).

Tio miljoner läggs på så kallade familjecentraler. I dag finns det 17 stycken i landstinget. Där finns barnavårdscentraler, öppen förskola, barnmorskor och i vissa fall socialtjänst under samma tak. Verksamheterna drivs i samarbete mellan kommuner och landstingen.

– Jag skulle gärna se att de blir fler. Vi lägger tio miljoner på de som finns och för att stimulera att fler startar, säger Ella Bohlin, vårdutvecklingslandstingsråd (KD).

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är kritisk till budgeten och hade velat se större satsningar på bland annat förlossningsvården.

– Vi har en väldigt tuff arbetsmiljö och platsbrist inom förlossningsvården. Jag noterar att de vare sig i debattartikeln, vid pressträffen eller i sin politiska plattform nämner akutsjukvården eller läget på akutsjukhusen, säger Erika Ullberg, som ändå välkomnar mer pengar till vårdcentralerna.

– De har problem med resurser som de inte fått uppräknat som de borde och de har problem med växande väntetider, att människor har svårt att få tid på vårdcentralen. Därför hoppas jag att de man aviserar dag blir ett verkligt lyft på vårdcentralerna. Det behövs verkligen.

Även Vänsterpartiet är kritiskt mot budgeten och framför allt mot att SL-kortet blir dyrare. 

– De skriver själva i artikeln på DN att kollektivtrafiken är avgörande för att nå landstingets klimatmål. Varför vill de göra det svårare för folk att resa kollektivt, genom återkommande prishöjningar? Hur kan ett miljöparti gå med på det? SL:s höga priser slår framför allt mot ungdomar, äldre och familjer med svår ekonomisk situation, säger Anna Sehlin, landstingsråd (V).