Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 14:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/forsta-granskningen-av-1177-skandalen-klar/

STHLM

Första granskningen av 1177-skandalen klar

I februari avslöjades att miljontals samtal till 1177 legat helt öppet på en server på nätet i flera år. Foto: Nicklas Thegerström

Efter 1177-skandalen i vintras startade flera granskningar. Nu är en extern genomlysning av händelserna som beställdes av Region Stockholm klar, uppger Computer Sweden. Ett antal åtgärder ska vidtas, men någon polisanmälan är inte att vänta.

Det var i februari som tidningen Computer Sweden avslöjade att miljontals inringda samtal till 1177 Vårdguiden legat tillgängliga på en oskyddad webbserver under flera år.

Med anledning av det inträffade beställde Region Stockholm en extern granskning för att syna hur både vårdentreprenören Medhelp och förvaltningen uppfyllt avtalet kring informationssäkerhet för sjukvårdsrådgivning per telefon.

– Det här är en i raden av alla granskningar. Det pågår en rejäl genomlysning för att se till att vi gör rätt. Vi har tagit in KPMG som har tittar på ett antal frågeställningar som: Har Medhelp levt upp till kraven? Är kraven från oss rätt ställda och har Region Stockholms uppföljning varit relevant, säger Daniel Forslund (L), biträdande regionråd i Region Stockholm, till Computer Sweden.

Region Stockholm kommer nu att vidta flera åtgärder som handlar om att öka informationssäkerheten.

Beträffande de faktiska omständigheterna kring läckan har KPMG inte hittat fler nedladdade samtal.

– Det kommer inte fram några nya tekniska beskrivningar eller några nya omfattande skadeeffekter. Det är fortfarande bara 55 samtal, säger Daniel Forslund till Computer Sweden.

Efter att skandalen briserade i vintras sade Daniel Forslund till DN att han inte uteslöt en polisanmälan. Men det har inte blivit aktuellt.

– Vi övervägde från Region Stockholm under den första tiden efter incidenten att göra en egen polisanmälan om det framkom nya uppgifter som krävde detta. Eftersom polisanmälan sedan gjordes av annan part så kände vi oss trygga med att eventuella brott kommer att utredas grundligt av både Polisen och ansvariga tillsynsmyndigheter, säger Daniel Forslund nu.