Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Första spadtagen togs för nytt polishus i Rinkeby

Äntligen, var det nog många som sade vid lunchtid på tisdagen. Då, efter flera år av förseningar, inleddes officiellt bygget av det polishus som ska stå klart i Rinkeby hösten 2019.

– Jag har svårt att tänka mig någonting viktigare än detta för Rinkeby, menade Ann-Margreth Livh, (V) borgarråd och Rinkebybo.

 

Efter flera år av svekdebatter och förtroendekriser mellan medborgare och polis togs det första spadtaget för det polishus som utlovats så länge.

Kanske skvallrade antalet personer som ska hålla i spaden om ärendets dignitet och signalvärde.

Rikspolischef Dan Eliasson, finansborgarråd Karin Wanngård (S), demokrati och bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh (V) samt NCC:s Sverigechef Henrik Landelius grävde alla där de stod när bygget, minst tre år försenat, påbörjades.

– Vi kan inte sticka under stol med att det finns ett underskott på trygghet i Rinkeby, men jag är övertygad om att den här satsningen kommer att vända utvecklingen, sade rikspolischef Dan Eliasson efter att ha satt spaden i gruset.

Sedan 2014 har de olika utfästelserna om att det ska byggas ett nytt, stort polishus i Rinkeby i princip haglat.

Just sommaren 2014 lämnade polisen det dåvarande polishuset på Askebykroken. Tanken var att stationen skulle utrymmas för en kortare period av renoveringar och sedan börja kampera ihop med kulturförvaltningen.

Kort därefter stod det klart att så skulle det inte bli.

– Man insåg att det skulle bli en för liten polisstation för de framtida behoven. Vi stod inför valet att plöja ner miljoner i renoveringsprojekt som inte skulle hålla i längden, eller att stoppa det och satsa på något helt nytt, något större, säger Niclas Andersson, polisområdeschef som jobbat i området närmare 17 år.

Så här i efterhand ångrar han dock att polisen inte behöll lokalen, så att den symboliska polisskylten åtminstone kunde sitta uppe någonstans i den stadsdel där kriminaliteten av polisen själv pekats ut som ”systemhotande” och ”omfattande”.

Processen med det nya polishuset kom sedan att ta mycket längre tid än alla önskat. Från genomförande beslut 2015 med löften om invigning 2017 till reviderade planer, nytt löfte om invigning 2018 och så nu: den senaste prognosen invigning hösten 2019.

Prislappen är det svårt att sia om. Först talades det om 380 miljoner kronor, inklusive garage. När NCC till slut presenterades som byggherre i somras stod det 747 miljoner kronor på notan. Det säkerhets- och skyddsklassade objektet på 11.703 kvadratmeter ska inrymmas i det som i dag är ett utrymt servicehus – alla förstår komplexiteten och kostnadsutvecklingen för projektet lär följas med lupp – både av polismyndigheten och Stockholms stad.

Det kommunala bostadsföretaget Familjebostäder ska stå för 434 av miljonerna, sedan ska de hyra ut till polisen för en uppskattad hyra på 27 miljoner per år.

Men folket på gatan har svårt att riktigt jubla i dag när det första spadtaget tas.

Dels uppfattar man att politiken och polisens alla löften om att ”prioritera” området varit tomt prat, dessutom har det lokala poliskontoret i Kista lagts ner under tiden. Tilliten till myndigheterna har absolut fått sig en törn.

– Så är det, men nu ska vi vända den känslan. Det här är en unikt stor satsning som kommer att göra väldigt stor skillnad, säger Niclas Andersson.

Hanif Azizi, en av områdespoliserna, skriver också under på att det är olyckligt  att det tagit sådan tid:

– Här har människor verkligen längtat och väntat så länge att många till slut känt undrat om det verkligen går att lita på oss när vi säger att vi ska satsa. Så jag om någon, som möter dessa människor varje dag, vet hur mycket det faktiskt betyder, säger han.

Innan invigningen – som är planerad till hösten 2019 – lovar Niclas Andersson att sätta mängder av andra planer i verket för att utöka medborgardialogen. Polisen ska finnas i Medborgarhuset på Rinkebystråket och en gång i månaden ska man ha öppna möten med riktat innehåll.

– Dit är alla välkomna, de kan ställa mig eller någon annan mot väggen eller ställa frågor och komma med input, säger polisområdeschefen Niclas Andersson.

Men det han egentligen främst vill lyfta fram är att polisen här ska skapa ett av sina kontaktcenter här. Det är det callcenter som tar emot polisanmälningar och svarar på frågor. 100 nya jobb skapas och Niclas Andersson säger att planen är att rekrytera så många som möjligt från området.

– Vi måste komma igång med det rekryteringsarbetet så snart som möjligt. Det är oerhört viktigt för oss att ta tillvara på den lokala kompetensen, språkkunskaperna, säger Niclas Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.