Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Försvaret kan stoppa planer på 750 lägenheter vid Skanstull

Planerna för Skanstull innefattade bland annat 750 lägenheter. Men nu säger Försvarsmakten stopp.
Planerna för Skanstull innefattade bland annat 750 lägenheter. Men nu säger Försvarsmakten stopp. Other: White arkitekter

Det blir en paus i planerna på bygget av 750 bostäder vid Skanstull efter att Försvarsmakten säger nej. En nedlagd tågtunnel som går genom det planerade området kan behövas i framtiden, menar Försvarsmakten.

Det har tagit tid att planera området. 27 olika utredningar om området söder om Ringvägen vid Skanstull har genomförts genom åren. 2016 beslutade staden att gå vidare med planerna på 750 bostäder, kontor, butik, fik, kulturlokaler och parker, men nu stöter planerna på försvarspatrull, vilket Stockholmdirekt var först med att berätta. 

Anledningen till problemen är ett gammalt nedlagt järnvägsspår. 

Järnvägstunneln – som går mellan Södra station och Skanstull – anses viktig för Försvarsmakten. 

Därför har man berättat för Stockholms stad att man vill behålla spåret, men att beskedet inte är slutgiltigt. 

Biträdande finansborgarråd Stefan Hansson (S) är ordförande för exploateringsnämnden. Han säger att Försvarsmaktens synpunkt inte innebär att förslaget läggs på is, men att man måste lyssna på de synpunkter som kommer in i byggnadsplanerna. 

– Vi får ha respekt för att det är en hel del intressenter som ger uttryck för olika intressen. Vi ska samla in alla och när allt är samlat och på ett bräde framför oss kunna se vad vi kan gå vidare med, säger han. 

Men enligt Stefan Hansson behöver inte beskedet betyda att hela byggplanerna vid Skanstull slopas fullständigt. 

– Ambitionen är att det ska bli ett område som knyter ihop Söderstaden och Skanstullsområdet, säger han.

Ett slutgiltigt besked från Försvarsmakten kommer ”när totalförsvarsplaneringen är färdigställd för Stockholmsområdet och om man kommer fram till att frågan i det läget behöver utredas ytterligare”. Det skriver Försvarsmakten i ett mejl till Stockholmdirekt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.