Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Förtroendet har rasat för Sten Nordin

Väljarna har inte längre samma förtronde för finansborgarrådet Sten Nordin (M).
Väljarna har inte längre samma förtronde för finansborgarrådet Sten Nordin (M). Foto: Jonas Lindkivst

Det är inte bara Moderaterna som parti som rasar nedåt i väljaropinionen, även förtroendet för Stadshusets högsta höns sjunker, från 32 till 23 procent på ett år. Det är det sämsta betyget för finansborgarrådet Sten Nordin sedan han tillträdde 2008.

På torsdagen presenterade DN den enda väljarundersökning som specifikt gäller kommunalvalet i Stockholm. Nu visar vi hur förtroendet för borgarråden ser ut.
Sten Nordin är inte, säger han själv, förvånad över nedgången för Moderaterna och den borgerliga alliansen.

Han är inte heller särskilt överraskad över stockholmarnas sjunkande förtroende för honom själv.

– Jag tror att det går hand i hand med opinionssiffrorna, det får man vara beredd på som frontfigur. Jag är övertygad om att det också går att återhämta på ett år.

Har du någon idé om varför ni förlorar väljare?
– Det är vanskligt att spekulera, så här lite hastigt, över varför vi har tappat.

Tror du att privatiseringspolitiken, kommunala verksamheter som har sålts långt under marknadsvärdet, kan ha betydelse?
– Ja, jag tror att det har spelat roll. Det har jag också sagt tidigare och det är därför jag har satt stopp för avknoppningarna i Stockholms stad. Det är en fråga där väljarna inte har varit överens med det som har skett.

Något annat du ser att ni måste förändra?
– Politiken måste alltid vara föränderlig. Självklart är vi beredda att titta på vår politik, men jag tror inte det blir fler så tvära kast som med avknoppningarna.

Väljarundersökningens vinnare var Socialdemokraternas gruppledare Karin Wanngård. Fem procent av väljarna känner förtroende för henne. Bara 16 procent av stockholmarna känner igen Karin Wanngård, något hon beklagar.

– Det vore kul och skulle underlätta om man vore mer populär och igenkänd. Men det handlar främst om förtroende för politiken, säger Karin Wanngård.

De två småpartierna i den borgerliga alliansen – KD och C – kan enligt väljarundersökningen vara på väg att åka ur fullmäktige.

Centerns gruppledare, miljöborgarrådet Per Ankersjö (C) blir stadigt mer och mer igenkänd.

– Det har varit ett starkt mål att göra mig känd. Det är nyckeln till att folk ska lyssna, och jag tror att det gör skillnad att jag har varit med i den rikspolitiska debatten, säger Per Ankersjö.

24 procent av väljarna känner ingen biträdande socialborgarrådet Ewa Samuelsson (KD).
Hon förklarar sin allt större okändhet med att hon inte längre är föredragande borgarråd. Frågor om funktionsnedsättning, som hon sysslar med nu, blir inte så omskrivna, menar hon.

De tre borgarråd som är mest kända, moderaterna Sten Nordin och Ulla Hamilton samt folkpartisten Lotta Edholm, är också de som åtnjuter högst förtroende – både totalt sett och bland majoritetens väljare. Samma borgarråd har dock fått signifikant minskat förtroende bland samma väljare sedan i september 2012.

Roger Mogert (S) är det borgarråd som har högst förtroende bland oppositionspartiernas väljare. På andra plats kommer inte någon S-, V- eller MP-politiker utan Folkpartiets Madeleine Sjöstedt och på delad tredje plats moderaten Ulla Hamilton och Tomas Rudin (S). Fjärdeplatsen delas av Socialdemokraternas tilltänkta finansborgarråd Karin Wanngård och det nuvarande, Sten Nordin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.