Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 07:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fortsatt-gott-om-lediga-vaccintider-i-stockholm-sa-gor-du-som-ar-over-75-ar-for-att-boka-in-dig/

STHLM

Fortsatt gott om lediga vaccintider i Stockholm – så gör du som är över 75 år för att boka in dig

Under påskhelgen fanns många lediga tider för vaccination. Även denna vecka finns gott om lediga vaccinationstider.
Under påskhelgen fanns många lediga tider för vaccination. Även denna vecka finns gott om lediga vaccinationstider. Foto: Magnus Hallgren

Under påskhelgen fanns flera lediga vaccinationstider på olika mottagningar i Stockholm. Det har samtidigt rapporterats om att det är oklart hur de berörda grupperna får ta del om den informationen.

– Efter den diskussion och den uppmärksamhet som varit, har vi sett att det har gett effekt och bokats på löpande under alla dagarna, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Region Stockholm.

Även denna vecka finns lediga tider.

Förra veckan började Region Stockholm med vaccination för de som är 75 år eller äldre. Från och med vecka 13 och ett antal veckor framåt skickas brev ut till de som nu har möjlighet att vaccinera sig.

Under påskhelgen fanns flera lediga tider på vaccinationskliniker för dessa åldergrupper, främst för att pausningen av Astra Zenecas vaccin ledde till överskott av doser.

För att få någon av de lediga tiderna på vaccinationsklinikerna gällde det att boka tid och under påskhelgen rapporterades det om att det fanns många lediga tider kvar.

– Det som är och har varit under helgen är att det framför allt är morgontiderna som har varit svåra att få bokade, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Region Stockholm.

Huruvida de lediga tiderna under påskhelgen bokades upp har Magnus Thyberg svårt att svara på i siffror, men menar att uppmärksamheten runt påskhelgens lediga tider, visat effekt.

– Efter den diskussion och den uppmärksamhet som varit, har vi sett att det har gett effekt och bokats på löpande under alla dagarna.

Även den här veckan finns flera lediga tider på vaccinationsklinikerna. Enligt Magnus Thyberg råder ett bra vaccinationstempo i Stockholm just nu, med hög kapacitet på både vaccinmottagningar och husläkarmottaningarna.

– Vi ser också aviseringar om att vi får lite ökade vaccinleveranser av andra vaccin, så läget under april är lite bättre än vad det har varit tidigare, oavsett lagret med Astra Zenecas vaccin. Vi fick ett litet försteg genom att vi kunde använda det här lagret.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Region Stockholm.
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Region Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Finns det något ni kan göra för att göra fler medvetna om att det finns lediga tider när sådana här tillfällen dyker upp?

– Det är någonting vi får ta med oss, hur vi ska lägga upp saker framöver under sådana tillfällen. Vi tycker att vi hade bra vaccinationstryck under hela förra veckan, framför allt under helgdagarna där vi fick lediga tider.

Det har rapporterats om att människor tycker att det är rörigt för att boka tid för vaccin. Vad är det första man ska göra om man är 75 år och i den grupp som nu ska vaccineras?

– Basen för den gruppen är ju fortfarande husläkarmottagningarna. Brevet beskriver hur man kan vaccinera sig, genom att kontakta sin vårdcentral, alternativt boka en tid på vaccinationsmottagningarna.

När det dyker upp lediga tider på vårdcentralerna, var kommer den huvudsakliga informationen?

– Om man går via 1177 kan man nå bokningssystemet där alla tider läggs upp löpande. Det finns lediga tider längre fram i veckan, så det finns möjlighet att hitta lediga tider som passar.

För att se lediga tider på sin vårdcentral genom 1177 krävs bank-id eller annan typ av e-legitimation. För att boka tid på en av vaccinationsmottagningarna används Region Stockholms app Alltid öppet, där mobilt bank-id krävs för att logga in.

Hur gör de som inte har bank-id eftersom det krävs för att boka tid på vaccinmottagningarna?

– På de fyra vaccinationsmottagningarna behövs bank-id eller Freja eID Plus för att boka en tid. De som inte har tekniska möjligheter eller kunskaper för att boka tid på vaccinationsmottagningarna kan ringa sin vårdcentral för att boka tid för vaccination där.

Har du någon kommentar till de som upplever att det har varit svårt att få information om lediga tider?

– Det har varit viktigt för oss att skapa den här kompletterade kapaciteten nu när vi har haft möjlighet till det. Eftersom det är en annan struktur på de här mottagningarna så har vi behövt ha ett bokningssystem för att inte få trängsel och risk för smitta där. Jag kan ha förståelse för det, men för oss har det varit viktigt att vi ska vaccinera så många som möjligt, på så kort tid som möjligt. Då är det här ett sätt att kunna möjliggöra det.

Om man inte vill ta en viss typ av vaccin, kommer man att kunna få ett annat vaccin senare?

– Vi har inte gjort några bedömningar om hur det är senare, vi vet ju och det är viktigt att vi informerar den nytta som är med vaccinet. Det här är ju personer som är i riskgrupp för allvarlig sjukdom. Men de risker som finns och är beskrivna behöver man som individ ta ställning till.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt