Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fortsatt-krangel-for-grona-linjens-resenarer/

STHLM

Fortsatt krångel för gröna linjens resenärer

Både skyltar och reseplanerare krånglar för gröna linjens resenärer.
Både skyltar och reseplanerare krånglar för gröna linjens resenärer. Foto: Marcus Ericsson/TT

Vid lunchtid på måndagen började tunnelbanetågen rulla som vanligt igen efter torsdagens urspårning mellan Skärmarbrink och Blåsut. 

– Med tanke på svåra förutsättningar har det gått snabbt att få trafiken i rullning igen, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson vid SL. 

Men resenärer längs den gröna linjen får nu dras med tekniska problem som påverkar både skyltsystemet och reseplaneraren.  

Tunnelbanetrafiken rullar åter igen efter torsdagens urspårning på den gröna linjen mellan Blåsut och Skärmarbrink i riktning mot Farsta. 

 –Trafiken är åter igång som vanligt sedan klockan 12.30, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson vid SL. 

Olyckan ledde till ett totalstopp för tunnelbanetrafiken på linje 18, och sträckan fick under veckoslutet trafikeras av ersättningsbussar och ett tåg som körde skytteltrafik mellan Sandsborg och Skärmarbrink.

– Det har fungerat väl. Vi hade ett tjugotal bussar i trafik och de som ansvarar för att köra bussarna hade koll på att det fanns tillräckligt många. Vi har inte fått några indikationer att urspårningen skulle ha lett till trängsel, vissa av bussarna har varit halvfulla, men det har gått att hålla avstånd, säger Aleksander Krajisnik. 

Det var sent på torsdagseftermiddagen som ett tunnelbanetåg spårade ur i Stockholm.
Det var sent på torsdagseftermiddagen som ett tunnelbanetåg spårade ur i Stockholm. Foto: Alexander Mahmoud

Under förra veckan varnade SL för att arbetet med att få ordning på trafiken efter urspårningen kunde ta tid.

– Arbetet har gått mycket bra, men det var lite besvärligt att komma åt tåget initialt och vi valde att delade upp tåget i delar och lyfte bort delarna med lyftkran, säger Aleksander Krajisnik.

Men prövningarna fortsätter i någon mån för resenärerna. På måndagen drabbades gröna linjen av tekniska fel som har påverkat reseplaneraren och skyltsystemet på plattformarna. Felet innebär att resenärer inte kan söka digitalt efter resor och de digitala skyltarna på stationerna visar fel avgångstider. 

– När det gäller både appen och skyltarna så är det svårare att ta reda på vad det beror på, men felsökning pågår och vi försöker åtgärda felet så snart som möjligt, säger Aleksander Krajisnik. 

Sedan den 22 juni och fram till den 16 augusti går inga tåg mellan Globen och Gullmarsplan på grund av arbeten med utbyggnaden av tunnelbanan. 

Ämnen i artikeln

SL
Johanneshov
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt