Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fortsatt-manga-klagomal-pa-halka-i-stockholm/

STHLM

Fortsatt många klagomål på halka i Stockholm

Det är halt i Stockholm och av antalet klagomål att döma är missnöjet med halkbekämpningen stort. Foto: Magnus Hallgren

Stockholms stad har fått in över 750 klagomål på halka sedan i måndags. På en sammankomst i Bromma på torsdagen bad trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) om ursäkt för bristfälliga halkinsatser, skriver Stockholmdirekt.

John Falkirk
Rätta artikel

Det har varit svårt att ta sig fram på Stockholms trottoarer den senaste tiden. Ett kraftigt snöfall i helgen följdes av varmare temperaturer och regn, vilket gjorde att bucklig is bildades på många gångstråk. I flera förortsområden har halkbekämpningen varit nära nog obefintlig.

Detta återspeglas i att Stockholms stad sedan i måndags fått in över 750 klagomål på halkan. Bara på onsdagen kunde staden notera 256 inkomna klagomål.

Flera DN-läsare och Stockholmsbor har upprörts över att plogningen av cykelbanor fungerat utmärkt, samtidigt som gångstråken varit mer eftersatta. Sedan ett par år tillbaka använder Stockholms stad så kallad sopsaltning för att göra cykelstråk is- och snöfria.

På torsdagen hade Miljöpartiet i Bromma och Vällingby-Hässelby en ”öppen sammankomst” i Alviks medborgarhus. Då fick trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) svara på frågor angående snöröjningen. 

Över 200 personer var där, rapporterar Mitt i, och flera besökare var upprörda över trafikkontorets insatser.

– Jag har bott i Bromma i 25 år och aldrig har snöröjningen varit sämre, sade en åhörare uppger lokaltidningen.

– Man fokuserar på elitcyklister när vi fotgängare inte ens kan gå ut. Det är inte det att man försöker snöröja och sopsalta. Man gör det inte alls, sade en annan besökare, enligt Stockholmdirekt.

Helldén medgav att snöröjningen inte fungerat som önskat.

– Jag har full förståelse för att folk är frustrerade. Snöröjningen och sopsaltningen har inte skett korrekt och det är klart man blir arg när saker inte fungerar. Men vi är medvetna om det och det är ett problem vi tittar på nu, sade han, uppger Stockholmdirekt.

Helgen den 20 och 21 januari fick Stockholms stad in sammanlagt 1.200 klagomål på ishalka. Då hade snöfall och underkylt regn gjort Stockholmstrottoarerna särskilt sliriga.

Daniel Helldén har tidigare sagt till DN att de inte kan direktupphandla tilläggsavtal med snöröjningsentreprenörer.

Läs mer: Nio alternativ till feministisk snöröjning