Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fortsatt-stopp-pa-grona-linjen-efter-ursparning/

STHLM

Fortsatt stopp på gröna linjen efter urspårning

Det var runt klockan 16.40 som ett tunnelbanetåg spårade ur i Stockholm.
Det var runt klockan 16.40 som ett tunnelbanetåg spårade ur i Stockholm. Foto: Alexander Mahmoud

Det är fortfarande störningar i tunnelbanetrafiken efter torsdagens urspårning. I nuläget går inga tåg mellan Skärmarbrink och Sandsborg. Tåg mellan Skogskyrkogården och Gullmarsplan ersätts av bussar. SL utesluter inte att problemen kan fortsätta in i nästa vecka.

Sent på torsdagseftermiddagen spårade ett tunnelbanetåg ur mellan stationerna Skärmarbrink och Blåsut på linje 18 längs med gröna linjen. Runt 30 personer fanns ombord på tåget vid olyckan som enligt SL orsakades av en solkurva strax före SL:s Hammarbydepå.

Ersättningsbussar sattes in på grund av händelsen. På fredagsmorgonen står den urspårade tågvagnen fortfarande kvar på olycksplatsen och inväntar bärgning.

Elin Lindström, presstalesperson på SL, uppger för Mitt i att det är svårt att få bort den olycksdrabbade vagnen.

– Den vagn som står kvar är tyvärr svår att flytta på och det är flytten av den vagnen som vi arbetar med just nu. Sedan får man titta på hur man ska göra för att reparera själva spåret, säger hon till lokaltidningen.

På sin hemsida skriver SL att tågen på linje 18 kör mellan Farsta strand och Sandsborg. Bussar ersätter sedan mellan Skogskyrkogården och Gullmarsplan i båda riktningarna. 

Ersättningsbussarna stannar vid Skogskyrkogården, Sandsborg, Blåsut, Skärmabrink och Gullmarsplan.

Man påpekar samtidigt att då bussarna rymmer färre trafikanter än tunnelbanan så kan det bli trångt om alla reser med ersättningsbussarna. Resenärer uppmanas därför att välja andra färdvägar om så är möjligt.

Linje 17 rullar som vanligt.

Någon prognos för när trafiken kan vara igång igen saknas.

Sedan den 22 juni och fram till den 16 augusti går inga tåg mellan Globen och Gullmarsplan på grund av arbeten med utbyggnaden av tunnelbanan. 

Ämnen i artikeln

SL
Johanneshov
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt