Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fortsatt-stopp-pa-grona-linjen-under-sondagsmorgonen/

STHLM

Gröna linjen åter i gång efter ett dygn

Det var stopp för resenärer som ville åka norrut från Gullmarsplan på lördagen.
Det var stopp för resenärer som ville åka norrut från Gullmarsplan på lördagen. Foto: Nicklas Thegerström

Efter mer än ett dygn går nu tunnelbanans gröna linje åter med full kapacitet.

– Problemen i ställverket som gjorde att trafiken drabbades är nu åtgärdade, säger Helene Jakobsson, presstalesperson på SL, till DN.

Stoppet började klockan 14.44 på fredagen och påverkar alla tåg på linjerna 17, 18 och 19. Detta efter ett problem i ett ställverk.

Klockan 19.37 på lördagen återupptogs trafiken med full kapacitet men först efter klockan 22 går tågen enligt tidtabell.

– Vi har ställverk som styr signaler och växlar ute på banan och när de här ställverken inte fungerar har vi inte kontroll över signalerna och växlarna, då ser vi inte att växeln ligger rätt. Nu är problemet i ställverket åtgärdat, Helene Jakobsson, presstalesperson på SL.

Ersättningsbussar går från Gullmarsplan.
Ersättningsbussar går från Gullmarsplan. Foto: Nicklas Thegerström

Signalsystemet är byggt och levererat av Siemens, som har folk på plats.

– Fackmässig personal därifrån har varit på plats och felsökt. Vi har också flugit in personal från Tyskland, säger Jakobsson.

Strax efter klockan 16 började viss trafik åter att rulla mellan Gullmarsplan och Slussen, det handlade dock om kraftigt reducerad trafik. Tre och en halv timma senare fungerade allt åter normalt.

Bussar ersatte på sträckan mellan T-centralen och Gullmarsplan i båda riktningar. Bussarna stannade vid ordinarie hållplatser för tunnelbanans ersättningstrafik i Gamla stan, på Slussen, Medborgarplatsen och Skanstull.

Sammanlagt sattes tio ersättningsbussar in.

Stoppet på gröna linjen skapade högre belastning på röda linjen genom city på fredagen. På lördagen utökades trafiken på gröna linjen mellan Hötorget och Åkeshov, till femminuterstrafik.

Läs mer:

Stora störningar på tunnelbanans gröna linje

Ämnen i artikeln

SL
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt