Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fortsatt strid om flygbuller i Väsby

Upplands Väsby kommun går inte med på att flygplan på väg till Arlanda får flyga rakt över centrala Väsby efter 2018. Kommunen anser att flygplatsen ska uppfylla de löften som gavs när den tredje rullbanan byggdes, om att sluta flyga över Väsby 2018.

Swedavia, tidigare Luftfartsverket, lämnade nyligen in ansökan om nytt miljötillstånd för Arlanda flygplats.

En tvistefråga är bullret över Upplands Väsby. Villkor 6 i dagens miljötillstånd innebär förbud mot inflygningar till bana 3 över Väsby efter 2018. När den banan byggdes lovade Arlanda att bullret skulle försvinna genom ny teknik som tillåter kurvade inflygningar.

Tekniken finns ännu bara i ett fåtal plan och kan enbart användas i lågtrafik eftersom det är svårt att blanda olika inflygningstekniker. Swedavia vill fortsätta att flyga över Väsby och landa på bana 3 som enbart används i högtrafik.

Upplands Väsby kommun nöjer sig inte med det. Kommunen anser i ett yttrande över Swedavias miljöansökan att flyget inte ansträngt sig tillräckligt för att hitta lösningar på bullerproblemet.

– Vi tycker att löften som gavs för att den tredje banan skulle få byggas ska gälla, säger Björn Eklundh, kommundirektör i Upplands Väsby.

Kommunen tycker att Swedavia borde ha lagt mer energi på att försöka införa mer kurvade inflygningar och på en förlängning av bana tre norrut som skulle flytta bullermattan, i stället för att basunera ut att hälften av flyget försvinner om flygningarna över centrala Väsby stoppas.

I dag landar 16 procent av planen på bana 3 söderifrån, men den används enbart i högtrafik och tar då hälften av flygrörelserna.

– Och med vårt läge i världen är vi en flygplats som står och faller med högtrafiken, betonar Anders Bredfell, presschef på Arlanda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.