Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fortsatt strid om tomträttsavgälderna

Inför valet 2014 lovade alla partier som då satt i Stockholms kommunfullmäktige att inte höja tomträttsavgälderna under den kommande mandatperioden. Nu föreslås en kraftig höjning och Villaägarna kallar det för löftesbrott. Inte alls enligt Socialdemokraterna eftersom höjningen kommer först 2019.

Politikerna i exploateringsnämnden ska på sitt nästa sammanträde besluta om nya tomträttsavgälder. Som DN berättat i veckan kommer avgälderna – det belopp som betalas för att Stockholm hyr ut marken - höjas till det dubbla för flerbostadshus i innerstaden och i en rad närförorter.  För villor baseras avgälderna på taxeringsvärdet för marken och i förslaget beräknas den genomsnittliga höjningen till knappt 3.500 kronor per år, medan se största höjningarna blir 18.000 kronor per år.

– Det är en oerhört kännbar höjning för många. Framför oss ser vi risk för ännu större höjningar eftersom markvärdet är det som höjs i taxeringen när efterfrågan ökar på fastigheter i centrala lägen. Människor med låga inkomster som bor i närförorter kommer att få det svårt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Hon är upprörd över de stora höjningar som föreslås, men egentligen ännu mer upprörd över hur politiker lovar saker i valrörelser och sedan struntar i löftena. Inför valet 2014 frågade Villaägarna de sju partier som då satt i Stockholms kommunfullmäktige – Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna kom in efter valet – om de ansåg att reglerna för tomträttsavgälder behövde ändras.

Alla partier lovade oförändrade villkor – åtminstone under den kommande mandatperioden till 2018.

– Vi ser det här som ett klart löftesbrott, säger Lena Södersten.

Biträdande finansborgarrådet Jan Valeskog (S) som är ordförande i exploateringsnämnden förnekar bestämt att det är ett löftesbrott.

– Det sker inga höjningar under mandatperioden utan först 2019, säger han.

Som mest kommer de förslagna höjningarna av tomträttsavgälderna att betyda 1.250 kronor i månaden för en trerummare på 77 kvadratmeter. Det betyder att avgifterna för bostadsrätter som har tomträtt kommer att höjas – om än inte alltid med hela höjningen av tomträttsavgälden. För hyresgäster kommer inte en höjning av tomträttsavgälderna att märkas omedelbart eftersom hyrorna sätts efter förhandlingar och med bruksvärdessystemet som grund. Men på sikt finns det risk för att de fördubblade tomträttsavgälderna påverkar hyran eftersom det slår mot hyresvärdarnas ekonomi.

– Min första reflektion över det här förslaget är att det inte hänger ihop. De vill naturligtvis att tomträttsavgälderna följer markprisutvecklingen, men hyrorna sätts inte enligt samma principer. Det hade varit annorlunda om hyressättningen också baserades på marknadsvillkor, säger Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Han tror att den mest kännbara effekten blir att byggherrar inte får ihop kalkylerna för nyproduktion och inte har råd att bygga. Även fastighetsägarnas motpart vid förhandlingsborden, Hyresgästföreningen, riktar kritik mot förslaget.

– Vi hopps verkligen att det stannar vid ett förslag. Någonstans måste det här betalas och det är nog hyresgästerna som får betala till slut, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholms län.

När ärendet ska upp i exploateringsnämnden väntas debatt. Liberalerna har redan kritiserat förslaget hårt. Moderaterna har också invändningar. Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) befarar att de föreslagna höjningarna av tomträttsavgälderna blir väldigt kännbara för väldigt många.

– Att man ser över tomträttsavgälderna är fullständigt naturligt. Men det blir orimliga höjningar på kort tid om hela höjningen tas ut på tre år och direkt vid nyproduktion. Det vore rimligare om höjningen togs ut under minst en tioårsperiod, säger Joakim Larsson.

Moderaterna kommer att yrka på återremiss när förslaget behandlas i exploateringsnämnden.

– För oss är det också självklart att de som vill ska erbjudas att friköpa marken, säger Joakim Larsson.

Många kritiker har påtalat att en sådan här stor förändring måste ut på remiss innan den klubbas igenom.

Det kommer den också att göra.

– En del av beslutet i exploateringsnämnden kommer att bli att förslaget ska ut på en bred remiss. Min tanke är att den ska vara ute över sommaren så att alla ges tid att sätta sig in i ärendet. Det här är inget som, vi kommer att ha bråttom med, säger Jan Valeskog.

– Och självklart kommer de som vill få chansen att friköpa sin mark, tillägger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.