Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fortsatt-varning-for-rok-efter-storbrand-pa-sopberg/

STHLM

Brand på sopberg kan fortsätta i dagar

00:43. Lågorna i ett sopberg i Botkyrka söder om Stockholm fortsätter att brinna, och branden kan ta lång tid att släcka. Allmänheten varnas fortsatt för röken, som sprider sig över ett stort område.

Lågorna i ett sopberg i Botkyrka söder om Stockholm fortsätter att flamma och kommer sannolikt att göra så under några dagar.

Men den varning till allmänheten som gick ut under söndagen plockades bort på måndagsmorgonen.

TT-DN Text

– Röken går mer eller mindre rakt upp och det som brinner är trä i olika former. Då ser vi inte någon anledning att ha ett VMA som ligger kvar så folk blir oroliga, men det kommer lukta rök fortsatt, säger Andreas Blomquist, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

En varning till allmänheten, ett så kallat VMA, gick under söndagskvällen ut efter branden i Botkyrkaområdet Kassmyra.

”Rök från branden kan spridas i ett stort område. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, löd meddelandet.

Människor som bodde i närheten utsattes för potentiellt farlig rök, och det gällde även för de som bodde längre bort. Röken hade spridit sig över ett större område och brandförsvaret fick under natten samtal om röken från flera områden i södra Stockholm, bland annat Huddinge, Västerhaninge och Jordbro.

Vid 06.10 på måndagsmorgonen beslutade Andreas Blomquist att plocka bort varningen. Branden har minskat något, men insatsen fortsätter om än i minskad omfattning.

Bild 1 av 3 Larmet om branden kom strax efter klockan 16 på söndagseftermiddagen. Som mest brann ett område på omkring 30 gånger 30 meter
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 3
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 3
Foto: Jonas Lindkvist

– Vi har en styrka på plats, en brandbil och sex gubbar. Det brinner fortfarande med öppna lågor, men högen är betydligt mindre, ungefär 25 gånger tio meter, och sju–åtta meter hög, säger Blomquist.

Larmet om branden kom strax efter klockan 16 på söndagseftermiddagen. Som mest brann ett område på omkring 30 gånger 30 meter och lågorna steg sju–åtta meter upp från skräpberget.

– Vi släcker ingenting, utan vi kontrollerar att det fortsätter brinna och inte sprider sig. Vi ser ingen spridningsrisk men bevakar ändå så det inte händer något. Sannolikt kommer det brinna i några dagar, säger Andreas Blomquist.

En varning till allmänheten, ett så kallat VMA, gick under kvällen ut till hela kommunen och den ligger under tidig måndagsmorgon kvar.

”Rök från branden kan spridas i ett stort område. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, lyder meddelandet.

Människor som bor i närheten utsätts för potentiellt farlig rök, och det gäller även för de som bor längre bort. Vinden har ökat något i styrka, och röken har spridit sig över ett större område och brandförsvaret har under natten fått samtal om röken från flera områden i södra Stockholm, bland annat Huddinge, Västerhaninge och Jordbro.

Kassmyratippen är kopplad till flera skandaler när anläggningen drevs av NMT Think Pink och som läckt höga nivåer av miljögifter. Kassmyratippen ligger drygt fem kilometer från Kagghamratippen som brann i vintras. Då brann tippen i tolv veckor.

De boende i området är besvikna på hur kommunen har skött ärendet:

– Det har blivit en följetong som har pågått i över tio år utan att det blivit någon lösning. Vi känner oss ganska uppgivna och luttrade. Inget konkret sker och det har varit misskött från dag ett, sade Fredrik Möller, som bor i närheten av tippen, till DN på söndagen.

Läs mer:

Brand på soptipp i Kassmyra – väntas pågå i dagar

Ämnen i artikeln

Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt