Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fortum: Spara på elen

Efter strömavbrottet som drabbade 82.000 hushåll i södra Stockholm på måndagskvällen ber nu Fortum sina kunder att använda så lite el som möjligt.

– Det är inget nödläge, men kan man stänga av en lampa eller avstå från att köra en teve som man inte tittar på är det bra, säger Fredrik Karlsson, kommunikationschef för Fortum Sverige.

Upp till 82.000 hushåll var på måndagskvällen utan el i södra Stockholm i flera timmar. Avbrottet orsakades av att säkerhetsutrustning utlöstes till följd av överbelastning i nätet.

Belastningen på elnätet är fortsatt mycket hög på grund av kylan.

– För allt i världen vill vi inte att detta ska hända igen. Vi bedömer inte att det är någon akut risk för nya avbrott, men vi vill gärna öka säkerhetsmarginalerna, säger Fredrik Karlsson.

Därför ber nu Fortum alla kunder att förbruka så lite el som möjligt, för att minska belastningen på de tillfälliga omkopplingar som gjorts. Uppmaningen gäller framför allt Fortums kunder i de avbrottsdrabbade områdena.

– Det är bra att tänka på att inte ha tänt i alla rum och släcka när man går hemifrån. Sen är det upp till var och en om man vill släcka adventsljusstakar och liknande. Hjälps man åt att hålla nere förbrukningen ökar marginalerna.

Utredningen om exakt vad som gick fel vid strömavbrottet väntas bli klar först om en vecka. Enligt Fortum borde utrustningen ha tålt den belastning som var, men säkerhetssystemet aktiverades ändå.

För att klara strömförsörjningen den närmaste tiden har Fortum också satt in en gasturbin vid Högdalenverket. Men någon större fara för avbrott vid fortsatt kyla under vintern ska enligt företaget inte finnas.

– Generellt sett vad gäller eltillgång ser det bra ut. Bra med vatten i magasinen och alla tio reaktorerna är igång och levererar el, säger Fredrik Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.