Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/forundersokning-om-sexuella-overgrepp-pa-ekero-i-stockholm-aterupptas/

STHLM

Förundersökning om sexuella övergrepp på Ekerö i Stockholm återupptas

Barnskötaren misstänks för övergrepp på en förskola i Botkyrka.
Barnskötaren misstänks för övergrepp på en förskola i Botkyrka. Foto: Jessica Gow/TT

Barnskötaren misstänks för sexövergrepp på en förskola i Botkyrka. Redan 2012 anmäldes han för liknande brott när han jobbade på en förskola i Ekerö men utredningen lades ner. Nu återupptas förundersökningen.

– Vi ser skäl att höra honom igen, säger åklagare Anna Lapinska.

Barnskötaren misstänks för grovt barnpornografibrott, kränkande fotografering och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Det är fortfarande oklart vilket barn som ska ha utsatts, men de två sistnämnda brotten uppges ha inträffat på förskolan den 3 augusti 2015 respektive den 26 mars 2014.

Barnskötaren har tidigare arbetat på en förskola i Ekerö kommun 2002–2013. 

2012 polisanmälde kommunen honom för sexuellt ofredande i samband med hans yrkesutövning på förskolan, men förundersökningen lades ned eftersom det inte gick att styrka brott.

Men nu återupptas den nedlagda förundersökningen.

– Vi undersöker beslag och identifierar bilder som vi misstänker att mannen har tagit själv. Den misstänkta mannen har visat samarbetsvilja i förhör. Vi ser nu skäl att höra honom igen om brottet han misstänks för på Ekerö. För att kunna genomföra dessa förhör krävs att den tidigare förundersökningen återupptas, säger åklagare Anna Lapinska i ett pressmeddelande.

Barnskötaren har erkänt brott och händelsen har väckt ilska bland föräldrar som har sina barn på den aktuella förskolan i Botkyrka – inte minst för att mannen redan tidigare varit anmäld för liknande brott. Flera föräldrar på förskolan har bett om att få omplacera sina barn.

Händelsen har även gjort att Botkyrka kommun nu ser över rutiner för mobilkameror och blöjbyten på samtliga förskolor.

Läs mer: Pappan om föräldramötet i Botkyrka: ”Det var fientligt, mycket tårar, mycket allt”