Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Förväntansfulla fans väntar på bröllopet

Madelene Berntsson har älskat kungafamiljen i hela sitt liv.
Madelene Berntsson har älskat kungafamiljen i hela sitt liv. Foto: Jonas Eriksson

Strålande sommarväder gjorde bröllopsväntan till ett rent nöje för fansen. För Madelene Berntsson var det årets hittills lyckligaste dag. ”Jag hoppas jag får ge Madde och Chris min blombukett”, säger hon till DN.

Bussarna i Stockholm flaggar, gatorna ser nysopade ut och poliser i tjänst har dagen till ära på sig finkostym, med vita hattar och ljusblå skjortor. Längs med kortegevägen börjar intresserade ta plats för att hinna vinka till prinsessan Madeleine och hennes Chris, som om några timmar är hennes make.

Prinsessan Madeleines namne sitter och målar naglarna på Slottsbacken på lördagsförmiddagen. De blir rosa, liksom klänningen hon bär dagen till ära.

– Jag ska sminka mig och fixa till mig sedan också, men jag ville vara här i tid för att vara säker på att få en plats, säger Madelene Berntsson.

Hon är ett år äldre än kronprinsessan Victoria och har älskat kungafamiljen i hela sitt liv.

– Jag är född när kungaparet gifte sig. Prinsessan Victorias bröllop missade jag, men jag tror det här kan vara finare, det blir lättare att se när det är lite mindre.

Madelene Berntsson anlände från Alingsås i går och har sedan dess hunnit bekanta sig med Slottsområdet och botanisera i Slottsbutiken.

– Jag har köpt badlakan, gästhandduk och de flesta vykorten de hade. Det blev ganska dyrt, 1.600 kronor, men det var det värt.

Lite längre ner på Slottsbacken, beredda bakom kravallstaketen, står två kvinnor i folkdräkt. Hon iklädd den svenska dräkten visar sig vara tysk och heter Andrea Weichman. Tillsammans med väninnan Julia Huelsmann och svenska Anita Sydbom, väntar hon på en skymt av i princip vem som helst i kungafamiljen.

– Vi älskar kungafamiljen och hoppas på att få se dem allihop! säger Julia Huelsmann och tar fram en laminerad förstoring av ett foto på henne själv, Andrea och kronprinsessparet.

Hon tittar på den med stolthet i blicken.

– Victoria är en underbar person. En gång, när hon hade sett mig flera dagar i rad under ett statsbesök, gjorde hon tummen upp åt mig.

Anita Sydbom har på sig folkdräkt från Oxie i Skåne och träffade de två tyskorna under Victorias bröllop. Folkdräkterna förde dem samman.

– Kanske får vi också se en skymt av nästa brudpar i dag. Jag såg Carl Philips Sofia i går, säger Julia Huelsmann och blinkar konspiratoriskt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.