Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-darfor-ar-siffrorna-pa-kyrkan-felvanda/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Därför är siffrorna på kyrkan felvända

Jakobs kyrkas mest påkostade portal från 1600-talet med felvända (?) siffror. De båda fyrorna ses längst upp till höger. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Jag jobbar mitt emot Jakobs kyrka vid Kungsan och har alltid undrat över årtalet som står över porten som vetter mot Jakobs torg. Det står anno 1644 med fyrorna bakochfram? Jag har frågat personal i kyrkan, men ingen vet. Kan du bena ut detta?

Benny Widjestam

Svar: Med jämna mellanrum uppmanar jag er läsare att höja blicken (oftast i samband med promenadtävlingarna) och det är roligt att du uppmanade mig att göra detsamma. Och visst ser det underligt ut med dessa felvända siffror?

Jakobs kyrka är en av kyrkorna som ingår i Domkyrkoförsamlingen och jag kontaktade därför dom­kyrkokaplan Ulf Lindgren. I den rollen är han ansvarig för kyrkorummets användning och funktion. Ulf är expert på kyrkohistoria.

– Egentligen är jag bäst på 1700-­talet, men jag är ganska bra på 1600-talet också, säger han blygsamt.

Hur som helst hade Ulf inte lagt märke till de konstiga guldfyrorna, men cyklade raskt till Jakobs Torg för att titta närmare på siffrorna – och inte bara siffrorna. Han noterade också att ordet anno till vänster om 1644 är stavat med ett n och inte det betydligt vanligare två.

– Det är ett tecken på att vi befinner oss på 1600-talet då skrivstil, stavning och grammatik inte var fastlagda så frågan är om det inte är en fråga för fantasin. Man ser ju fortfarande att det är fyror. Det är inte ovanligt att saker på 1600-talet blev både uppochner och spegelvänt, säger Ulf Lindgren.

Jakobs kyrka. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Kan det finnas någon annan förklaring?

– Det skulle kunna vara avsiktligt av något magiskt skäl. 1600-talet har mycket av magi över sig och när man tittar närmare på siffrorna ser det nästan ut som om de ligger ner och inte bara är spegelvända, säger Ulf Lindgren.

Han tycker att det mer ser ut som om fyrorna pekar uppåt i stället för åt höger. Därför skulle de kunna vara ett uttryck för att man blickar upp mot Gud, säger han.

Fantasi var ordet.

Dagens överkurs: I boken ”Kyrkornas hemligheter”, som jag skrivit om i en boktrave tidigare, står det ingenting om de udda placerade siffrorna. Däremot om de båda tavlorna med guldbokstäver på ömse sidor om figuren i mitten. Den vänstra är tillägnad den förmögne amiralen Henrik Fleming och den högra hans hustru Sigrid Kurzel, som bekostade denna mäktiga portal.

Dagens överkurs 2: Personligen tycker jag att Jakobs kyrka är en av huvudstadens vackraste, både till form och färg. Kyrkan har haft olika färg under årens lopp. När kyrkan skulle restaureras på 1960-talet och taket läggas om var den betydligt blekare (gulgrå). Vid detta takarbete upptäcktes den ursprungliga röda putsen. Den återskapades och det tycker jag var ett bra beslut.

Läs fler frågor här