Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-darfor-stangs-stadshustradgarden-tidigare/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Därför stängs Stadshusträdgården tidigare

Bild 1 av 2 Carl Eldh har gjort flera av marmorskulpturerna i Stadshusets trädgård. Den här heter ”Målaren”.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg
Bild 2 av 2 Stadshusets trädgård är en populär samlingsplats för både unga och gamla.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Hej Eva-Karin,

En av min hustrus och mina absoluta favoritplatser i Stockholm är Stadshusets gård. Vi går ofta dit och beundrar både huset, trädgården och inte minst utsikten. Vi gifte oss i Stadshuset och har vackra och varma minnen från platsen. Tyvärr har vi sedan en längre tid, mer än ett år, konstaterat att gården är stängd kvällstid. Tidigare var gården öppen till kl 22:00 eller om det var kl 23:00.

Varför denna ordning? Självklart vill vi njuta och beundra platsen också kvällstid.

Med vänlig hälsning Christian Fredrikson

Svar: Du är inte den ende som har hört av sig till mig om att man inte kan uppehålla sig i Stadshusets vackra trädgård under sen kvällstid och jag håller med dig om att det är lite synd med tanke på platsens höga skönhetsvärde.

Jag tog kontakt med Alin Ulug, som är chef för enheten för intern service i Stockholms stadshus för att höra om de krympta öppettiderna.

Alin inledde med att uttrycka sin glädje över att så många tycker om att vistas i Stadhusparken – du och din hustru är långt ifrån ensamma, det är ett som är säkert.

I övrigt var svaret jag fick följande:

– Under ett normalår brukar vi ta emot 500 000 besökare. I Stadshuset bedrivs utöver visningsverksamhet även vigslar, evenemang, upplåtelser, mottagningar och kontorsverksamhet och det stämmer att vi sedan en tid tillbaka har kortare öppettider i parken.

Stadshusträdgården lockar tusentals besökare årligen - både stockholmare och turister.
Stadshusträdgården lockar tusentals besökare årligen - både stockholmare och turister. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Varför är det så?

– Det är en del i vårt säkerhetsarbete sedan Stadshuset blev ett skyddsobjekt 2019, säger Alin Ulug och berättade vidare att de öppettider som gäller så här års är mellan 08 och 20 varje dag. Från oktober till och med maj är det 08-18.

Alin Ulug säger att öppettiderna kan variera under året beroende på vad det är för verksamhet som pågår i och runt Stadshuset. Ibland tvingas man hålla stängt både i huset och själva parken. För att vara på den säkra sidan är det bästa att gå in på Stadshusets hemsida. (stadshuset.stockholm).

Läs fler frågor till och svar från Eva Karin-Gyllenberg här.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt