Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-finns-det-planer-pa-att-gora-froding-mindre-mossig/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Finns det planer på att göra Fröding mindre mossig?

Gustaf Fröding på Djurgården, en mossig ”gubbe” numera, men inte så länge till.
Gustaf Fröding på Djurgården, en mossig ”gubbe” numera, men inte så länge till. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Hej! I helgen tog jag och min fru två av våra barnbarn på en tur till Djurgården för att se inspelningsplatsen av ”Bäst i test” som blivit barnens favoritprogram. Platsen ligger vid Djurgårdsbrunn och efter noggrann inspektion, gick vi för att äta medhavd matsäck. På andra sidan bron, vid gångvägen mot stan, ligger en paviljong med tak och gott om sittplatser. Ett bra ställe för picnic. Eller borde vara så. Nu var det en bedrövlig syn. Skitigt och vandaliserat och mycket slitet. Uppeldade sittbrädor och sedvanligt klotter.

Det är uppenbart att förfallet pågått under en lång tid och att underhållet är noll. Så ledsamt att se. Lite närmre bron står Gustaf Fröding staty. Vår dotterdotter ville se ”gubben” så vi gick dit. Runt statyn blommade det och det såg prydligt ut.

Gustaf Fröding upplevs säkert som en mossig gubbe av många ungdomar, men att det bokstavligen är så, ger statyn bevis för. Den är så mossbelupen att den snart ser ut som en sten i en John Bauersaga.

Det är så trist att så mycket i vår vackra stad förfaller och att underhållet är eftersatt. Vet du om det finns planer på att rengöra statyer och andra sevärdheter och platser för rekreation? / Per-Åke Samuelsson, Huddinge/Ingarö

Svar: Det låter inte som någon särskilt bra reklam för Kungliga Djurgårdsförvaltningen. Jag ringde upp slottsfogden Magnus Andersson för att höra om det finns några planer för både det ena och det andra. Magnus gav dig och oss andra visst hopp:

– Jag cyklar förbi Fröding titt som tätt, men jag har inte varit nära honom på evigheter, säger Magnus Andersson och understryker att området runt Rosendal ska snyggas till åt både öster och väster.

– Dels pågår upprustning av själva slottsparken, dels tillkommer prinsessan Estelles skulpturpark och vi ser också över befintliga konstverk, säger Magnus Andersson.

Paviljongen på Djurgården är i behov av upprustning.
Paviljongen på Djurgården är i behov av upprustning. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Slottsfogde Andersson lovar att man från Djurgårdsförvaltningens sida ska titta närmare på Frödings anletsdrag. Omsorgen om skulpturerna är en del av omsorgen om parken, säger han.

Och hur blir det med paviljongen/lusthuset?

– Vi har haft problem med upprepat boende i byggnaden, både i vintras och under fjolåret. Vi har haft polishjälp och det har eldats på platsen och vi är glada att huset står kvar och även det ska rättas till och snyggas upp, men det är inte som frågeställaren tror något som har pågått under länge. Det har hänt i närtid, säger Magnus Andersson.

Paviljongen på Djurgården har blivit utsatt för skadegörelse.
Paviljongen på Djurgården har blivit utsatt för skadegörelse. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Dagens överkurs: Bysten över Gustaf Fröding söder om Djurgårdsbrunnsbron gjordes av skulptören Eric Rafael-Rådberg (1881-1961) och avtäcktes 1921. Det finns en särskild anledning till Fröding är placerad just där. Han har ansiktet mot Villa Gröndal där han levde fram till sin död 8 februari 1911.

Eric Rafael-Rådberg har även gjort skulpturen över Jenny Lind i krinolin på Framnäsudden på södra Djurgården. Den invigdes 1924.

Läs fler frågor till Eva-Karin här

Ämnen i artikeln

Djurgården
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt