Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-giraffen-tor-far-nytt-liv-i-magen/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Giraffen Tor får nytt liv i magen

Giraffkranen på Beckholmen.
Giraffkranen på Beckholmen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Hej Eva-Karin!

Tack för Din trevliga spalt i DN. Jag tror mig minnas att det då jag flyttade till Stockholm på 1970-talet fanns två lyftkranar i Stockholms hamn, målade som giraffer.

En av dessa kranar vet jag finns på Beckholmen. Finns även den andra kranen kvar och i så fall var?

Bästa hälsningar Max Sandin

Svar: Visst har lyftkranarna funnits länge i Stockholms hamn, men de målades först i slutet av 1980-talet av konstnären Tor Svae och han – om någon – borde väl ha koll på vad som har hänt med den andra kranen/giraffen?

Jag ringde upp Tor och fick reda på att den andra giraffen var gammal och trött och dog som Tor uttrycker det. Därmed skulle jag kunna säga att din fråga är besvarad, men det finns så mycket mer att berätta – och då menar jag mycket mer.

Under sommaren har den överlevande giraffen, som för övrigt heter Tor efter sin räddare Svae, flyttats närmare Gröna Lund.

Tor (giraffen alltså) genomgår just nu en omfattande ansiktslyftning och ska bland annat få nya bruna fläckar på den höga halsen. Dessutom ska ”magen” isoleras för att kunna ta emot besökare.

På sisådär tio meters höjd från markytan på Beckholmen ska man så småningom kunna sitta i Tors mage och smörja kråset eller ha sammanträde. Det är i alla fall Giraffernas Vänners ambition med renoveringen.

Men viktigast är inte att man ska kunna hyra ”magen” utan att giraffen bevaras för eftervärlden.

Giraffen Tor, ett numera klassiskt landmärke på Beckholmen, har flyttats närmare Gröna Lund och renoveringen pågår för fullt.
Giraffen Tor, ett numera klassiskt landmärke på Beckholmen, har flyttats närmare Gröna Lund och renoveringen pågår för fullt. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

För den som händelsevis inte känner till historien med girafferna kanske en rekapitulation är på sin plats. Så resten av texten är det jag brukar kalla ”dagens överkurs”.

Tor Svae är inte bara konstnär; han brukar beskriva sig själv med orden barnasinnets banérförare. Han fick uppdraget att renovera de båda kranarna som tillhörde Bröderna Edstrand i slutet av 1980-talet. En av dem hade stått vid Skeppsbron, den andra vid Vikingterminalen. Renovera kom för Tor Svae att bli liktydigt med att förvandla hamnkranarna, som drevs med likström, till giraffer.

Sagt och gjort och de positiva reaktionerna lät inte vänta på sig.

Snart uppstod dock problem eftersom Stockholms stad behövde kajplatserna och det enda raka skulle vara att skära ner kranarna till skrot, tycktes det. Men se, det tyckte inte Tor Svae som såg kranarnas potential. Han tog kontakt med dåvarande finansborgarrådet Mats Hulth (S) och lyckades få ihop så mycket pengar som en skrotning skulle kosta (pengarna räckte till en flyttning av kranarna) och köpte kranarna för en krona styck. Resten är historia och 1992 bildades föreningen Giraffernas Vänner med ett enda syfte; ”att ta hand om och bevara girafferna som landmärke i Stockholms hamn”.

Kranen Freja var dock utom räddning och skrotades för sju eller om det var åtta år sedan, Tor Svae har förträngt hur många det var.

Föreningen Giraffernas Vänner har fått nytt liv sedan sponsorpengar kommit in och det stått klart att Tor skulle kunna flyttas, renoveras och gå en ny, positiv framtid liv till mötes. Att byta namn på föreningen när det numera endast handlar om en kran har dock aldrig varit aktuellt.

– Föreningen är positiv till att rädda alla giraffer, säger Tor Svae hemlighetsfullt.

Det är dock ingen hemlighet att giraffen Tor kommer att öppna sin mage för besökare på vårkanten 2021.

Nyfikenheten kommer att vara stor. Det är ett som är säkert!

Här och här kan du läsa två texter om giraffkranarna från DN:s arkiv

Läs fler frågor till Eva-Karin här

Ämnen i artikeln

Djurgården
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt