Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-har-star-leonardo-da-vinci-for-jamnan/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Här står Leonardo da Vinci för jämnan

Bild 1 av 2 ”Från Leonardo till...” heter denna skapelse av Ilhan Koman och Chet Kanra som stått på Karlavägen i snart 50 år.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg
Bild 2 av 2
Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Det är 500-årsjubileum av Leonardo da Vinci på Louvren i Paris. Man har fått dit ”Den vitruvianske mannen” från Italien. Vet du vem som gjort den fantastiska skulpturen vid gamla Arkitekturhögskolan i Stockholm?  Och hur och när den kom dit?

Eva Malmquist

Svar: Det stämmer inte riktigt när det gäller Louvren. Så sent som i förra veckan kablades nyheten om den vitruvianske mannen ut. Denna berömda teckning, skapad av Leonardo da Vinci i början av 1490-talet, föreställer en naken man med som det heter ”ideala proportioner” i två positioner lagda på varandra.

Nu visar det sig att konstverket, som förvaras i Venedig, bara kan visas under kort tid eftersom det är mycket ömtåligt. Därför har lånet stoppats tillfälligt av en italiensk domstol.

Nu uppmärksammas 500-årsminnet av Leonardo da Vincis död ändå på Louvren (ända fram till februari 2020).

I Stockholm kan vi njuta av Leonardos nakne man i målad stål ur olika vinklar för jämnan.

Konstverket, som heter ”Från Leonardo till...” finns mycket riktigt intill den gamla högskolan eller nedanför Engelbrektskyrkan om man så vill. Där, mellan Uggelviksgatan och Rådmansgatan, har det stått sedan 1971, skapat av konstnären Ilhan Koman (1921-1986) och arkitekten Chet Kanra, född 1933.

Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Konstverket ingår inte i det som brukar benämnas Stockholms offentliga konst. Därför sitter ingen liten svart platta med silverbokstäver i dess närhet med upplysning om upphovsman, invigningsår etc.

En sådan platta saknas även vid den söta ekorren i Olaus Petriparken, som jag skrev om den 29 oktober. Jag undrade om någon läsare möjligen visste vem som hade skapat ekorren och jag behövde inte vänta länge på att få svar från er pålitliga läsare.

Åke H var först ut och skrev:

Hej !

Ekorrens konstnär är Aline Magnusson som finns representerad på många ställen i och omkring stan, främst med hästar i olika former men även med kattorna i Dalens centrum bland annat.

Aline Magnusson är 80 år fyllda, men fortfarande verksam och på hennes hemsida kan man få veta att hon har skapat över 200 individuella djurskulpturer.

Och apropå djurskulpturer har jag än en gång fått en mejlfråga om den försvunna råttan på Hornsgatspuckeln. Den här gången är det Åke Eriksson som undrar vart den har tagit vägen. Jag kan varken svara eller utlova hittelön, men visst vore det roligt om den kom tillbaka?

Läs fler frågor här