Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-kom-inte-hit-om-du-ar-fikasugen/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Kom inte hit om du är fikasugen

Stängt på Stadsmuseet. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Hej Eva-Karin!

Visst är det otroligt tråkigt att mötas av denna skylt vid Stockholms stadsmuseums kafé som är en underbar oas mitt i Stockholm! Och dom har inget datum för när det ska öppnas!? 

Saknar det mycket precis som Blå Porten, som aldrig tycks öppna.

Gunnar Edander 

Svar: Det är inte alltid jag håller med er läsare, men här gör jag det till fullo. Jag var själv på Stadsmuseet häromdagen och museet har verkligen fått ett lyft. Jag hoppas att många stockholmare verkligen tar sig dit och tittar på sitt eget museum.

I entrén ligger en publikundersökning som alla besökare uppmanades att fylla i. Förutom att svara på frågor om ålder, kön och postnummer ska man svara på hur man fått inspiration till att besöka Stadsmuseet och om man rekommenderar andra att besöka det. Dessutom vill man ha svar på vad man tycker bäst om och vad som skulle kunna göras bättre. Inom parentes står ”Vi vet att många besökare saknar kafé/restaurang, och vi hoppas de kan öppna senare i år.” Det är bra att man i alla fall inte blundar för problemet.

Jag kontaktade Linda Laine, kommunikationschef på Fastighetskontoret, för att höra hur det ligger till. Av henne fick jag följande besked:

 – Vi behöver göra vissa förbättringar för att det ska fungera optimalt för restaurangen. De vill ha ett kök med större kapacitet och eftersom Stadsmuseet är ett byggnadsminne måste vi ha ett godkännande från länsstyrelsen för att få utföra åtgärder. Därför tar arbeten i den här byggnaden längre tid än vanligt. Vår målsättning är att restaurangen ska öppna under senhösten.  

Och apropå Blå Porten har jag fått flera frågor om deras långa stängning, senast från Birgitta Werle, som skriver:

Hej Eva-Karin!

Jag undrar om du vet/kan ta reda på vad som händer med Restaurang Blå Porten på Djurgården. Den stängdes ju i och med att renoveringen av Liljevalchs konsthall började och man hade väl trott och hoppats att den skulle öppna när konsthallen öppnade igen, men så verkar inte vara fallet och hemsidan ger ingen information. Är så orolig att Blå Porten ska gå samma öde till mötes som vackra gamla Lindgården, som fick stå och förfalla under många år för att sedan slutligen rivas.

Svar: Jag frågade Linda Laine även om detta när jag hade henne på tråden. Hon beklagade att arbetena är kraftigt försenade och att projektet under en period har stått stilla beroende på att man hittat mögelsporer och hussvamp vid takfoten. 

Linda betonar att det är allvarligt även om det inte är den värsta sorten och att man har utrett vilka åtgärder som är nödvändiga och sökt bygglov för dem. Lägg därtill att man har behövt arbeta med återställande av kulturvärden. Nypremiär våren 2021 är det senaste beskedet från Fastighetskontoret.

Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs, som är så intimt förknippat med Blå Porten säger att han räknar med att restaurangen står klar när Liljevalchs+ öppnar i april 2021. 

 – Jag är inte ett dugg bekymrad. Blå Porten kommer att öppna när konsthallen är klar och folk kommer att känna igen sig. Trädgården kommer att vara klosterlik. Alla kommer att bli glada, säger han.

Det är bara att hoppas att han får rätt.

Läs fler frågor här