Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-lasse-abergs-tankar-om-husen-pa-t-banesatet/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Lasse Åbergs tankar om husen på t-banesätet

Globen och Stadshuset är lätta att känna igen, men vilka är de andra byggnaderna som Lasse Åberg har tecknat av på buss- och tunnelbanesäten? Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Rätta artikel

Hej!

Vi satt och funderade på vilka hus det är Lasse Åberg ritat av, och kom inte på vad tre av dem föreställer. Globen, Kungsgatan, Stadshuset, Waxholmsbåt och kanske Riddarholmskyrkan, men de tre andra? 

Olle Nevenius

Svar: Det har jag faktiskt undrat över, men jag har aldrig tolkat tornen som de båda på Kungsgatan utan de som finns på Stockholms stadion, om än i fri tolkning, möjligen Maratonporten.

Jag ringde Lasse Åberg för att få reda på rätt svar. 

– Det är trappstegsgavlar från Gamla stan och ett hus som är mer anonymt. Det kan vara någon Hötorgsskrapa, säger Lasse och berättar att han ”försökte” göra Stockholms stadion.

Lasse Åbergs tyg har prytt buss- och tunnelbanesäten sedan 1997 (tänk, vad tiden går), men snart är det dags för ett annat mönster, ett som inspirerats av mönstret på Plattan på Sergels torg.

Jag såg på Region Stockholms hemsida att de 96 nya vagnarna som så småningom ska trafikera den röda tunnelbanelinjen ska ha säten med det nya mönstret. På bilden på hemsidan kan man se att merparten av de triangelmönstrade sätena ska vara grå. Några ska vara gula, vilket i mina ögon och öron verkar opraktiskt med tanke på att många resenärer lägger upp fötterna på sätet. Man kan ju undra hur dessa människor tänker...

De gulklädda sätena ska signalera att de i första hand är avsedda för personer med särskilda behov att sitta. Det låter ju bra.

Jag passade på att fråga Lasse Åberg om han känner sig undanskuffad när hans ”säten” på sikt försvinner.

 – Nej, de har ju funnits i över 20 år, säger han.

Läs fler frågor här